Kamu Birliği Konfederasyonu Başkanı Kaya’dan şiddete karşı Acil Eylem Planı

Ülkemizde son dönemlerde artış gösteren şiddet olaylarına ilişkin Kamu Birliği Konfederasyonu ve Genç Sağlık Sendikası Genel Başkanı Osman Kaya’dan Acil Eylem Planı açıklaması geldi.

Kamu Birliği Konfederasyonu Başkanı Kaya’dan şiddete karşı Acil Eylem Planı

Başkan Kaya, yaptığı açıklamasında Aile sağlığı Merkezlerinde çocuk gelişimci ve aile psikoloğunun istidam edilmesine ilişkin bu tür olayların önüne geçilebileceğini belirtti.

Diğer yandan sağlık çalışanlarına yönelik artış gösteren şiddet olaylarını da değerlendiren Kaya, sağlık çalışanlarının can güvenliği riski taşırken verimli bir sağlık hizmeti sunamayacaklarının da altını çizdi.

SAĞLIK ÇALIŞANLARINA YÖNELİK ŞİDDET

Sağlık çalışanlarına yönelik şiddetin kabul edilemez bir durum olduğunu belirten Kaya, "Bu sorunun çözümü için tüm paydaşların ortak bir çaba göstermesi gerekmektedir. Devlet, sağlık kurumları, sağlık çalışanları ve toplumun her bir ferdi, bu konuda duyarlı olmalı ve gerekli önlemleri almalıdır. Hastanelerde bulunan ancak bir çoğu aktif olmayan x-ray cihazlarının efektif bir şekilde kullanılması gerekmektedir. Sağlık çalışanlarına yönelik şiddet, sadece fiziksel saldırılarla sınırlı değil. Sözlü taciz, tehdit ve psikolojik baskı gibi birçok farklı şekilde kendini gösteriyor. Bu durum, sağlık çalışanlarının işlerini yapmalarını zorlaştırmakta, motivasyonlarını düşürmekte ve sağlık sisteminin genel olarak işleyişini olumsuz etkilemektedir" ifadelerini kullandı.

Kamu Birliği Konfederasyonu Başkanı Kaya’dan şiddete karşı Acil Eylem Planı

AİLE PSİKOLOĞUNUN ÖNEMİ

Yaşanan olayların olmadan engellenmesinin mümkün olduğunu söyleyen Kaya, "Geçtiğimiz günlerde yaşanan pompalı tüfekle hastane basan kadın sağlık çalışanları tehdit edip çantasında bomba olduğunu söylemiştir. Bu olaylarla olmadan çözümler bulunması ve önlenmesi şarttır. Uzun zamandır dile getirdiğimiz en önem verdiğimiz projelerimizden biri olan aile psikoloğunun ne kadar önemli olduğu bir kez daha ön plana çıkmış bulunmaktadır. Bugün aile sağlığı merkezlerinde her aileye bir psikolog projemiz gerçekleşmiş olsaydı bu kişilerin şiddete meyilli olmaları ve tedavileri ile ilgili daha öncesinden önlem alınabilir ve bu olaylar yaşanmadan önlenebilirdi. Yine geçtiğimiz günlerde hastanede yatan bir hastanın Sağlık Bakanlığı bünyesinde tedavi görürken silahlı saldırı sonucu tekrar yaralanması hiçbir şekilde kabul edilemez bir durumdur. Cezalar caydırıcı olmalı ve kamusal alanlarda yapılan fiillerin cezası daha da artırılmalıdır" dedi

Toplum genelinde artış gösteren şiddet olaylarına karşı bir an önce harekete geçilmesi gerektiğini vurgulayan Kaya, cezaların da caydırıcı nitelikte olması gerektiğini belirtti. Özellikle kamusal alanlarda yapılan şiddet için verilerin cezaların daha da artması gerektiğini vurgulandı.

Kaynak: İHA
SONRAKİ HABER