Kuran-ı Kerim'in 97. suresi olan Kadr Suresi 5 ayetten oluşmaktadır. Kadr Suresin'de Kadir gecesinden bahsedilmesi nedeniyle sure bu isimle anılmıştır. Surenin Mekke'de indirildiği düşünülmektedir. Fakirler için zenginlik, zayıflar için izzet ve şeref olan Kadr süresinin faziletleri ve sırları hem kur’anı kerim’de hem de Hz Peygamberimizin (s.a.v) Hadisi şeriflerinde bulmak mümkündür. Kur’an’ın Kadir gecesinde indirildiği bildirilmekte ve bu gecenin önemi anlatılmaktadır. Bilindiği üzere Kur’an’da aynı adı taşıyan bir sûreler vardır. İşte Kadr süreside kendi ismini taşımaktadır. Şu iyi bilinmelidir ki bu sûre-i şerîfe çok kıymetli ayrıca hayır ve zenginlik talebi için de okunması meşhur bir suredir. Hâssalarından bazılarını sayacak olursak. Biliyorsunuz ki her surenin bir çok özelliği vardır. Her bir ayet ve sure Allah kelâmı olmakla beraber her birinin ayrı ayrı özellikleri vardır. Kur’ân-ı kerîm okurken, bunun Allahü Teâlâ’nın kelâmı olduğunu düşünmelidir. Kur’ân-ı Kerîm’i okumak, mühim sünnettir. Okuyanlara verilen sevâbların aynısı, dinleyenlere de verilir.
KADİR SURESİ OKUNUŞU
-Bismillâhi’r-Rahmâni’r-Rahîm.
1. İnnâ enzelnâhu fî leyletil kadr.
2. Ve mâ edrâke mâ leyletul kadr.
3. Leyletul kadri hayrun min elfi şehr.
4. Tenezzelul melâiketu ver rûhu fîhâ bi izni rabbihim min kulli emrin.
5. Selâmun, hiye hattâ matlaıl fecr.
KADİR SURESİ ANLAMI, MEALİ
-Rahmân ve Rahîm olan Allah’ın adıyla.
1. Doğrusu Biz, onu (Kurân'ı) Kadir gecesinde indirdik.
2. Kadr gecesinin ne olduğunu bilir misin sen?
3. Kadr (Kadir) gecesi; bin aydan daha hayırlıdır.
4. O gece Rab'lerinin izniyle Ruh ve melekler, her türlü iş için iner de iner.
5. O gece, tan yerinin ağarmasına kadar bir esenliktir.
KADİR SURESİ KONUSU
Kadir gecesinin faziletinden, Kur’ân-ı Kerîm’in o gecede inzâle başlanmasından ve o gece tüm kâinatı saran selâmet ve esenlikten bahseder.
KADİR SURESİ İNİŞ SEBEBİ
Rivayete göre Resûl-i Ekrem (s.a.s.)’e ümmetinin ömrü gösterilmişti. Efendimiz, bunu önceki insanların ömrüne nispetle çok kısa buldu. Ümmetinin, onlar kadar sâlih amel işlemekten mahrum kalacağını düşündü. Bunun üzerine Cenab-ı Hak, ona ve ümmetine, bin aydan daha hayırlı olan Kadir gecesini lûtfetti. (Muvatta’, İ‘tikâf 15)
Diğer bir rivayete göre ise bir gün Allah Resûlü (s.a.s.) ashâbına, İsrâiloğulları’ndan bir kişiyi anlatmıştı. Şem’ûn-i Gâzî isimli bu zât, bin ay Allah yolunda silah kuşanarak cihâd etmiş, gecelerini de ibâdetle geçirmişti. Müslümanlar hayretler içinde kalarak ona gıpta ettiler. Bunun üzerine Allah Tealâ, ümmet-i Muhammed’e olan lutuf ve merhametini beyân etmek üzere Kadir sûresini indirdi. (Vâhidî, Esbâbu’n-nüzûl, s. 486)
KADİR GECESİ NE ZAMAN?
Kur'an-ı Kerim'de "bin aydan daha hayırlı" olduğu bildirilen Kadir Gecesi, yarın idrak edilecek. Pek çok Müslüman, bu özel geceyi Kadir Suresi ve duaları okuyarak geçirecek.