Konu ile ilgili açıklama Jeofizik Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Sinancan Öziçer tarafından geldi. Öziçer, yaptığı açıklamasında İzmir’in deprem açısından İstanbul’dan daha riskli olduğunun altını çizdi.
7 üzeri şiddetindeki bir depremde İstanbul’un çok fazla yara alacağını söylediklerini belirten Öziçer, İzmir’in risk açıdan daha tehlikeli olduğunu belirterek, şunları dedi:
“7 üzerinde deprem olacak, deprem olduğunda İstanbul çok ciddi yara alacak deniliyor ama meydana gelebilecek deprem büyüklük anlamında değil, risk olarak bakıldığında İzmir'in İstanbul'dan daha riskli olduğunu öngörüyorum. İzmir'de nüfusun en fazla yerleştiği yerlerde zemin 80, 100 ve 120 metre kalınlıktaki alüvyon tabakadan oluşuyor. Bu alüvyon tabaka deprem dalgalarının genliğini büyütüyor"
"DEPREM DEFORMASYONU ETKİSİ DAHA FAZLA"
İzmir’deki deprem riski açısından Çipli, Bornova, Narlıdere, Güzelbahçe, Konak, Bayraklı gibi ilçelere dikkat çeken Uzman isim, “İzmir Körfezi'ni hilal gibi çevreleyen Çiğli, Karşıyaka, Bayraklı, Konak, Balçova, Narlıdere, Güzelbahçe'de kıyı bölgedeki binalar dolgu zemine ya da ana kaya mesafesinin daha derin olduğu yerlerde olduğu için 'Bir deprem meydana geldiği zaman tamamen yıkılır' demiyorum ama hasar görebilme ihtimali daha yüksek. Bir de Bayraklı ve Bornova'nın iç kısımlarına ova tarafındaki derinlik daha fazla olduğundan oradaki zemin daha riskli ve deprem deformasyonu etkisi daha fazla” açıklamasını yaptı.
2019 yılından sonraki yönetmeliğe uygun yapıların depremde güvenilir olduğunu ifade eden uzman isim, en büyük sorunun denetimsizlik olduğunun altını çizdi.