Teknolojinin her geçen gün daha da yaygın bir şekilde kullanılması üzerine hayatımıza farklı terimler girmeye başladı. Doğru ve yasal çerçevede kullanılan jammer cihazları güvenlik konusunda önemli imkanlar sağlayabiliyor.
Radyo frekansı sinyalleri bozarak ya da bloke ederek cihazların birbiri ile iletişim kurmasını engellemektedir. Çeşitli kablosuz teknolojilerin çalışmasını engellemek için kullanılan jammer cihazları aslında kapsama alanında olan cihazların iletişim sinyallerini bozarak, bağlantıları kesmektedir.
EGM AÇIKLAMA YAPTI
Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM) yaptığı açıklamasında belediye başkanları ve belediyelerin jammer kullanabilecek kişiler arasında olmadığını ifade etti. İşte o açıklama:
"5809 sayılı Elektronik Haberleşme Kanunun 2. maddesinin 3. fıkrasında belirtilen Türk Silahlı Kuvvetleri Jandarma Genel Komutanlığı ile Sahil Güvenlik Komutanlığı ve kuruluş kanunları ile Cumhurbaşkanlığı Kararnamelerinde belirtilen görev sahaları ile ilgili konularda olmak üzere Dışişleri Bakanlığı Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı, Milli İstihbarat Teşkilatı Başkanlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğü kamu düzeni ve milli güvenliği sağlamaya yönelik anayasa ve yasalardan aldıkları yetkilerden dolayı frekans kesici kullanabilir.
Bu bağlamda; belediye başkanları ve belediyeler, 5809 sayılı Kanun kapsamında frekans kesici kullanabilecek kişi, kurum ve kuruluşlar arasında sayılmamaktadır. Ayrıca yetkisiz kişi, kurum ve kuruluşlar tarafından haberleşmenin kesilmesi, Türk Ceza Kanununun 124. maddesi hükümlerince suç olarak tanımlanmıştır"
Jammer kullanımının yasak olduğunu ifade eden EGM, cihazın sadece Milli Savunma Bakanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü, MİT gibi resmi güvenlik kurumlarına izin verildiğini aktardı.