İsveç NATO'ya üye olacak mı? Vilnius Zirvesi'nden nasıl bir sonuç çıkacak?

NATO Liderler Zirvesi 11-12 Temmuz'da Litvanya'nın başkenti Vilnius'ta gerçekleşecek. Zirvenin önemli konu başlığı ise İsveç'in NATO üyeliği olacak. Peki ama bu zirveden nasıl bir sonuç çıkacak?

İsveç NATO'ya üye olacak mı? Vilnius Zirvesi'nden nasıl bir sonuç çıkacak?

NATO Liderler Zirvesi için gözler Litvanya'nın başkenti Vilnius'ta. Zirvenin gündeminde birçok iç ve dış gelişmeler var.

Rusya ve Ukrayna arasında savaşın başlamasının ardından güvenlik endişesi duyan Finlandiya ve İsveç NATO üyelik başvurusunda bulunmuştu.

İsveç bekleme odasında: NATO zirvesinden ne çıkacak?

Finlandiya, Türkiye'nin isteklerini gerçekleştirdi ve NATO üyelik sürecini tamamladı.

Ancak, İsveç terörle mücadele konusunda net tavrını ortaya koymadı. Aksine Stokholm'de Kur’an-ı Kerim yakma protestolarına izin verilmeye devam edildi.

NATO Liderler Zirvesi'nde İsveç'in üyelik süreci değerlendirilecek.

İSVEÇ, NATO'NUN BİR PARÇASI OLACAK MI?

Rusya 24 Şubat 2022'de Ukrayna'yı işgale başladı. Bunun ardından İskandinav ülkesi olan Finlandiya ve İsveç, olası bir Rus saldırısına karşı NATO'ya katılım başvurusu yaptı.

Süreç Mayıs 2022'de başladı ve Finlandiya ile İsveç, Türkiye’nin terörle mücadele konusunda taleplerini içeren üçlü anlaşmayı 28 Haziran’da imzaladı.

Ankara, Finlandiya ve İsveç'e şartlarını sıraladı. Başta Türkiye'ye karşı terör gruplarının faaliyetlerini sonlandırmak, silah ambargosunu kaldırma ve terör suçlularının iadesi gibi taahhütleri içeren anlaşmanın tam olarak uygulanması durumunda gerekli onayı vereceği taahhüdünü verdi.

Finlandiya'nın istenilen adımları atması üzerine TBMM’de onay sürecini başladı. Böylece Helsinki, NATO’nun 31. üyesi oldu.

İsveç'te ise terör propagandaları artarken Kur’an yakma eylemleri de görüldü. Eylemlerin polis gözetiminde izin verilmesi Türkiye'nin tavrını değiştirmedi. Böylece İsveç'in üyelik süreci bir süre askıya alındı.

İSVEÇ SOMUT ADIM ATMIYOR!

İsveç NATO'ya üye olmak için teröre karşı alınan önlemleri içeren yasayı 1 Haziran’da yürürlüğe koydu. Anayasaya göre;

Terör faaliyetlerine katılan ve terör örgütleriyle işbirliği yapan kişiler için 4 yıla kadar hapis cezası verilecek. Ayrıca ağırlaştırıcı nedenler olduğu taktirde bu suçların cezası en az 2, en fazla 8 yıl hapis olarak öngörülüyor.

Stockholm her ne kadar teröre karşı yasa çıkarsa da Türkiye'ye terörist iadesi yapmıyor.

FİDAN: ÜYELİK İÇİN İSVEÇ GEREKENİ YAPMALI

Daimi Ortak Mekanizma’sının 5. toplantısı Brüksel’deki NATO Karargahında yapıldı. Toplantıda İsveç'in üyelik süreci ele alındı.

Toplantı sonrası kameraların karşısına geçen Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Türkiye, İsveç ve Finlandiya arasında imzalan üçlü mutabakat anlaşmasını işaret etti. 'Gerekleri, harfiyen yerine getirilmelidir' dedi.

Açıklamalarına devam eden Bakan Fidan, NATO'nun açık kapı politikasına destek verdiklerini fakat İsveç sokaklarından terör faaliyetlerinin devam ettiğini ifade etti.

STOCKHOLM'DE KUR'AN-I KERİM'E SALDIRI

Kurban Bayramı'nın ilk günü Stockholm'de polis gözetiminde bir caminin önünde Kur'an-ı Kerim yakıldı.

Bu durum İsveç'in NATO üyeliğine veto verdi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kur'an-ı Kerim dahil kutsal kitapların yakılmasının düşünce özgürlüğü olmadığını ifade etti. Yapılan saldırıyı kınadı.

ABD'DEN İSVEÇ'İN ÜYELİK SÜRECİNE DESTEK!

İsveç'in NATO üyesi olması gerektiğini ifade eden ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Türkiye'nin süreci onaylaması adına mesaj vermeye devam ediyor.

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg de aynı şekilde İsveç'in NATO'ya en kısa zamanda üye olması gerektiği söylemişti.

NATO ZİRVESİ İÇİN GÖZLER VİLNİUS'TA

11-12 Temmuz'da Vilnius'ta yapılacak NATO Zirvesi'nde Finlandiya ilk kez ittifak üyesi olacak.

Zirve öncesi Cumhurbaşkanı Erdoğan, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ve İsveç Başbakanı Ulf Kristersson 3'lü bir toplantıda bir araya gelecek. İsveç'in üyelik süreci masada olacak.

ERDOĞAN ŞART KOŞTU!

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Türkiye'nin AB'de önünü açın

Vilnius Zirvesi öncesi İstanbul Havalimanı'nda basın toplantısında konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin AB üyeliğine değindi.

'Önce gelin Türkiye'nin Avrupa Birliği'nde önünü açın, ondan sonra biz de Finlandiya ile ilgili nasıl onun önünü açtıysak, İsveç'in de önünü açalım' dedi.

Bu konunun Vilnius'ta da konuşulacağının altını çizdi.

SONRAKİ HABER