İşte enflasyon tahmini! Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan kimdir?

Bugün Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan tarafından enflasyon hakkında merak edilenlerin artmasının ardından Karahan'ın kim olduğu ve kariyeri hakkında merak edilenler artmaya başladı.

İşte enflasyon tahmini! Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan kimdir?

Merkez Bankası Genel Başkanı Hafize Gaye Erkan'ın istifa etmesinin ardından yerine gelen Fatih Karahan tarafından bugün enflasyon hakkında ilk açıklamalar yapıldı. Bunun üzerine yapılan açıklamalara göre mevduat ve kredi faizleri hakkında da önemli noktalara değinildi.

ENFLASYON HAKKINDA İLK AÇIKLAMALAR GELDİ!

Bu çerçevede enflasyon konusu hakkında merak edilenlerin artmasının ardından Karahan tarafından yapılan başlıca açıklamalar şu şekilde verildi;

"2023 yılı son çeyreğinde enflasyon önceki rapor tahminleri ile tutarlı seyrederek yıl sonunda yüzde 64.8 seviyesinde gerçekleşmiştir. Yıllık enflasyonun 2024 yılının ilk yarısına kadar artmaya beklediğimizi tüm politika metnimizde paylaştık. 3. çeyrekte petrol fiyatları vergiler döviz kuru, asgari ücret artışı gibi birden fazla şok bir arada gerçekleşmişti. Yüksek oranda olan bu şokların kısa sürede bir arada gelişmesi beklenti ve fiyatlama davranışlarında ilave bozulmaya yol açmıştır.

Perakende satış hacminin büyümesi 2023 yılının ikinci yarısında belirgin şekilde yavaşlamış kasım itibarıyla çeyreklik bazda negatife dönmüştür. Talepteki aşırılık 2023 yılının ilk yarısında artan ithalat yolu ile dış ticaret dengesine olumsuz yansımıştır. Son dönemde ithalat eğilimi zayıflamıştır.

Ocak ayına ilişkin geçici veriler hem toplam hem altın ve enerji hariç bakıldığında dış ticaret dengesindeki iyileşmenin devamına işaret etmiştir."

MERKEZ BANKASI BAŞKANI FATİH KARAHAN KİMDİR?

Konu hakkında merak edilenlerin artmasının ardından Fatih Karahan hakkında merak edilenler de artmaya başladı. Buna göre hayatı ve kariyeri hakkında şu şekilde bilgilendirmelerde bulunuldu;

1982'de Eskişehir'de doğan Fatih Karahan, devlet parasız yatılılık ve bursluluk sınavında Türkiye ikincisi olarak İstanbul Erkek Lisesi’ni kazandı. Ardından 2006'da Boğaziçi Üniversitesi Mühendislik Fakültesinin endüstri mühendisliği ve Fen-Edebiyat Fakültesinin Matematik bölümlerinden lisans derecesi ile mezun oldu. Amerika Birleşik Devletleri'ne giderek Pensilvanya Üniversitesinde ekonomi dalında yüksek lisans derecesi aldı ve aynı okulda doktora programını Mayıs 2012'de tamamladı.

Amazon şirketi dahil olmak üzere yurt dışında pek çok alanda görev alan Karahan 28 Temmuz 2023'te Resmî Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı kararı ile Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası başkan yardımcılığına getirildi.

SONRAKİ HABER