İşsiz vatandaşlar dikkat! Devlet destekleri hakkında tüm detaylar...

İşsiz vatandaşlar devlet destekleri hakkında araştırmalarını sürdürüyor. Bu kapsamda vatandaşlar, işsizlik ödeneği, işbaşı eğitim programı ve ücretsiz kurslardan faydalanabiliyor. İşsiz vatandaşlara verilen desteklere ilişkin tüm detaylar haberde.

İşsiz vatandaşlar dikkat! Devlet destekleri hakkında tüm detaylar...

İşsizlik sorunu her geçen gün büyürken, devlet tarafından işsiz vatandaşlara birçok destek sağlanıyor. İşsizlik ödeneği, mesleki eğitim sürecinde harçlık, kreş yardımı, toplum yararına programda öncelik ile birlikte ücretsiz sağlık ve danışmanlık hizmeti de verilen destekler arasında yerini alıyor.

İşsiz kalan vatandaşlar verilen destekler hakkında araştırmalarını sürdürüyor. Özellikle işsizlik maaşına ilişkin detaylar merak edilenler arasında sıkça yerini alıyor. İşte işsiz vatandaşlara verilen destekler hakkında tüm detaylar...

İŞSİZLİK MAAŞI ŞARTLARI

İşsizlik ödeneğine ilişkin olarak en çok merak edilen konuların başında kimlerin "işsizlik maaşı" alabileceği geliyor. Öncelikle işsizlik ödeneği bağlanırken işten çıkış koduna bakılıyor. Ödenek, Devamsızlık ya da ahlaki nedenlerle işten çıkartılanlara bağlanmıyor. Ayrıca kendi isteğiyle işten ayrılanlar alamıyor.

iskur-iha.jpg

1-Kimler işsizlik maaşı alabilir?

Kendi istek, kusuru dışında işsiz kalmak, hizmet akdinin sona ermesinden önceki 120 gün hizmet akdine sahip olunması, son 3 yılda 600 gün süreyle sigorta priminin ödenmiş olması gerekiyor. Sözleşmenin feshinden sonraki 30 gün içinde en yakın İŞKUR birimine şahsen ya da elektronik ortamda başvuruda bulunması zorunluluğu var.

2- İşsizlik Ödeneğinin Süresi nedir?

Hizmet akdinin feshinden önceki son üç yıl içinde;

600 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 180 gün, 900 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 240 gün, 1080 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 300 gün işsizlik maaşı ödeniyor.

Öte yandan vatandaşlar, tekrar işsiz kalma durumlarında ikinci kez de işsizlik maaşından faydalanabiliyor.

İŞSİZLER HANGİ DEVLET DESTEKLERİNDEN YARARLANABİLİR?

Devlet tarafından işsiz kalan vatandaşlara birçok destek sağlanıyor. Sağlık güvencesinden, kurs programlarına kadar çok sayıda farklı hizmetlerden yararlanılabiliyor. İşsizlik ödeneği alanın sağlık sigorta primi işsizlik sigortası fonundan ödeniyor. Ayrıca, ailelerde bu hizmetten yararlanabiliyor.

İŞKUR tarafından işbaşı eğitimleri, meslek kurslarına alınarak yeni iş bulma imkanı tanınıyor. Sanayi sektöründeki mesleklerde düzenlenen istihdam garantili mesleki eğitim kurslarına katılan kadınların bakmakla yükümlü olduğu 2-5 yaş arası çocukları kreş yardımı yapılıyor. Toplum yararına programlara katılanlara net asgari ücrete kadar 11 bin 402 lira ödeme yapılıyor.

haberankara.com

SONRAKİ HABER