İsrail-Filistin arasındaki gerilim pompaya yansıdı! Akaryakıtta zam yolda

Akaryakıtta geçtiğimiz hafta üst üste gelen zamlar araç sahiplerinin yüzünü güldürmüştü. İndirim sevinci çok sürmeden İsrail-Gazze arasında savaş çıktı ve bu durum yakın zamanda pompaya yansıyacak.

İsrail-Filistin arasındaki gerilim pompaya yansıdı! Akaryakıtta zam yolda

İsrail-Filistin gerilimi sonrası brent petrolün varil fiyatı hafta sonuna 5-6 dolarlık yükselişle başladı. Bu gelişmenin önümüzdeki günlerde benzin ve motorine zam olarak yansıması bekleniyor.

Geçtiğimiz hafta Cuma günü brent petrolde varil fiyatı 84,58 dolar seviyesindeydi. Daha sonra hafta sonu İsrail-Filistin hattında başlayan savaştan sonra petrol fiyatları yeni haftaya 5-6 liralık bir yükselişle başladı. Bu yaşanan gerilimin ilerleyen günlerde pampaya zam olarak yansıyacağı tahmin ediliyor.

2273121-620x349.jpg

İNDİRİM SEVİNCİ KISA SÜRDÜ!

Geçtiğimiz günlerde akatyakıt fyatlarına gelen üste üste zamlar araç sahiplerini sevindirmişti. İndirim sevinci kısa sürdü. 6 Ekim'de benzinin litresi 2 lira 10 kuruş, 7 Ekim'de ise 1 lira 17 kuruş ucuzlamıştı. 8 Ekim'de ise motorine 2 lira 92 kuruş indirim gelmişti. Peşpeşe gelen indirimlerden sonra benzinin litresi 33-34 liralara, motorinin litresi ise 37-38 liralara gerilemişti.

SAVAŞ TÜM DÜNYAYI ETKİLEYECEK

İsrail ile Hamas arasındaki gerilimin Orta Doğu coğrafyasında tansiyonu giderek yükseltmeye devam ediyor. Bu durum akaryakıtta üresel petrol arzını olumsuz etkileyeceği endişeleri etkili oldu. Orta Doğu'da bu şekilde bir gerilim yaşanmasıyla birlikte ABD ve bir çok batılı ülke İran'a karşı tedbir alma ihtimali, fiyatların yükselişine katkıda bulundu. Analistler, İsrail ile Hamas arasındaki çatışmaların daha da genişleyebileceği ihtimalinin risk algısının yüksek seyretmesine neden olduğunu ve yükselen petrol fiyatlarının küresel bazda enflasyon endişesini de artırabileceğini ifade etti.

akaryakitta-buyuk-zam-yolda-israil-ile-filistin-savasi-petrol-fiyatlarini-yukseltti-1696831906.jpg

ÇİN FİYAT ARTIŞINI DESTEKLİYOR

Yaşanılanlar Çin'de geleneksel Güz Ortası Festivali'nin denk geldiği için seyehat edenlerin sayısı Kovid-19 salgını öncesi seviyelere çıktığını gösteren veri akışı, dünyanın en çok petrol ihracatı yapan ülkede talebin toparlanacağı algısını güçlendirerek fiyatların yukarı yönlü hareketini destekledi.

Çin Turizm ve Kültür Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, 29 Eylül-6 Ekim tarihlerindeki tatilde, 826 milyon kişi ülke içinde seyahat ederken iç turizmden elde edilen toplam gelir 753,4 milyar yuana (103 milyar dolar) çıktı. Bu rakam, 2019 yılındaki tatilde kaydedilen 824 milyon seyahat ve 726,3 milyar yuanlık gelire yakın bir seviyede.

screenshot-22.jpg

Tatil dönemindeki yüksek seyahat rakamları, Çin'de ekonomik aktivitenin toparlanmaya başladığına dair umutları artırdı. Ülkede Kovid-19 salgınının kontrol altına alınmasıyla birlikte, iç talebin de artması bekleniyor.

Bu durum, petrol talebinin de artacağı algısını güçlendirerek fiyatların yukarı yönlü hareketini destekledi. Brent petrolün fiyatı, tatilden sonraki ilk işlem gününde 88,7 dolara yükselerek son iki haftanın en yüksek seviyesine ulaştı.

Teknik analize göre, Brent petrolde 88,68 ile 89,68 dolar aralığı direnç, 87,00 ile 86,32 dolar aralığı ise destek bölgesi olarak izlenebileceği belirtiliyor.

haberankara.com

SONRAKİ HABER