Türkiye İstanbul'da yaşanan 6,2 şiddetindeki depremle sarsılmış, yaşanan deprem tüm Marmara bölgesini sallamıştı. 23 Nisan günü yaşanan deprem büyük panik ve korku yaşatırken gözleri bir kere daha beklenen büyük depreme çevirmişti. Uzmanlar da bu konuda farklı görüşler açıklarken bir açıklamada Prof. Dr. Osman Bektaş tarafından yapıldı.
BEKLENEN İSTANBU DEPREMİ NE ZAMAN, BÜYÜK MARMARA DEPREMİ KAÇ ŞİDDETİNDE OLACAK?
Jeoloji uzmanı Prof. Dr. Osman Bektaş, son yaşanan 6,2 büyüklüğündeki depremin, yıllardır savunduğu bazı bilimsel görüşleri doğruladığını açıkladı. Bektaş’a göre, deprem Marmara Fayı’nın yapısal özellikleri ve davranışları hakkında önemli ipuçları verdi.
Prof. Dr. Bektaş, özellikle Alman ve Japon bilim insanlarının savunduğu "creep" yani fayın sürünerek enerji boşaltması teorisinin bu depremle bir kez daha doğrulandığını ifade etti. Bu tür fayların büyük yıkıcı depremler üretmekten ziyade enerjiyi daha küçük sarsıntılarla boşaltabildiğini belirten Bektaş, bu nedenle bu tür fayların genellikle 7’nin altında büyüklükte depremler oluşturduğunu vurguladı.
Ayrıca Marmara Fayı'nın kırılma yönüne ilişkin değerlendirmelerde bulunan Bektaş, 1912’deki 7,4 büyüklüğündeki depremden bu yana fayın doğuya doğru kırıldığını son depremle de bu görüşlerinin pekiştiğini söyledi.
YAŞANAN 6,2 ŞİDDETİNDEKİ DEPREM NEYİ GÖSTERDİ?
Yaşanan depremin aslında Adalar segmentindeki fay hattının beklendiği kadar güçlü olmadığını gözler önüne serdiğini söyleyen Prof. Bektaş İstanbulluları rahatlatan açıklamalarda bulundu. Adalar fayının sanıldığı kadar stres biriktirmiş olsaydı yaşanan Küçükçekmece depreminin doğuya doğru devam etmesi gerektiğini belirten Prof. Bektaş bu açıklamaları ile İstanbullulara moral verdi.