İlk Türk astronot Alper Gezeravcı uzay yolculuğu hakkında sosyal medyadan soruları yanıtladı!

Yaklaşık 36 saat süren uzay yolculuğunun ardından ilk Türk astronot Gezeravcı bugün sosyal medyadan vatandaşlar tarafından merak edilenlere yanıt verildi.

İlk Türk astronot Alper Gezeravcı uzay yolculuğu hakkında sosyal medyadan soruları yanıtladı!

Türkiye için bir ilkin yaşandığı SpaceX'e ait Dragon uzay aracı, ABD yerel saatiyle 18 Ocak 16.49'da (TSİ 19 Ocak 00.49) NASA'nın Florida'daki Kennedy Uzay Merkezi'nden başarıyla fırlatılmıştı. İlk Türk astronutumuz da merak edilenlerin artmasının ardından sosyal medya hesabı üzerinden merak edilenlere yanıt verdi. Soru-cevap şeklinde yapılan bu paylaşımda tüm merak edilenler yanıt buldu.

İLK TÜRK ASTRONOT ALPER GEZERAVCI MERAK EDİLENLERE YANIT VERDİ!

Sosyal medya üzerinden yapılan başlıca soru ve cevaplar şu şekildeydi;

Soru: Tam olarak neredesiniz, konum?

Gezeravcı: Yerden 400 kilometre (km) yüksekte, ISS istasyonunda, istasyon dakikada 500 km yer değiştirdiği için tam konum mümkün değil.

Soru: Dönüşte 5 santimetre boy uzaması olacak mı?

Gezeravcı: Uzun süreler kalınsaydı mümkün olurdu ancak 14 günde pek bir şey değişmez. Bu arada uzay uzaması ciddi sağlık sorunudur, bilginize.

Soru:Adıyaman tütünü ekmeyi unutma.

Gezeravcı:Bazı bitkilerin ekimi yapılıyor ve fizyolojisi incelenecek ancak maalesef bu bitki Adıyaman tütünü değil.

Soru: Uzayda 7 gün, dünyada 7 yıl mı gerçekten?

Gezeravcı:Günde 16 gündüz ve gece geçirilse de gerçekte aynı zaman dilimindeyiz. Birebir yani :)

Soru: Sabri abinin toplarını getirmeyi unutmayın.

Gezeravcı:Uluslararası uzay istasyonu 400 km yükseklikte. Aşağıdakileri toplamışlar, kalanlar biraz daha yüksekte. Ay yolculuğu olursa anca öyle.

Soru: 2024 Lisans KPSS'de soru olarak gelir misiniz?

Gezeravcı:Planlanan, gerçekleşen ve varış tarihlerine dikkat edin.

Soru: Tuvalet işi nasıl oluyor?

Gezeravcı:Elektrikli süpürge gibi vakum yapan sistemler mevcut, dışkı havada uçmak yerine çekiliyor.

Soru:Uyku nasıl?

Gezeravcı: Sayfamdaki videolarda görebileceğiniz şekillerde, kendinizi sabitleyerek uyuyabilirsiniz ancak yer çekimi olmadığından suda uyumak gibidir. Vücut ağırlığınız üzerinize çökmediğinden ağrısız rahat uyursunuz.

Soru: Roket 70 metreydi, kapsül küçücük, kalanı nerede?

Gezeravcı:3 kademeli ateşleme sistemi mevcut, içerisinde bol miktarda yakıt ve motorlar bulunan ilk 2 kademe görev başlangıcından kısa bir süre sonra ayrıldı. Bu parçalardan ilki otomatik geri dönüş yaptı, ikincisi kontrollü bir şekilde imha edildi. Geriye sadece kapsül kaldı.

Soru: Günde 16 gece, 16 gündüz nasıl oluyor?

Gezeravcı:UUİ'nin hızı dolayısıyla dünyanın etrafı 90 dakikada bir tam tur dönülmektedir. Dolayısıyla dünya üzerinde bir buçuk saatte bir kez gece ve bir kez de gündüz yaşanan bölgeler üzerinden geçilmektedir. 24 saatte yaklaşık 16 tur atılmaktadır.

Sözcü Gazetesi tarafından yayımlanan bu röportajın Türk astronot Alper Gezeravcı adına açılan fake Instagram hesabının olduğu iddia edildi. Bunun üzerine Dijital medyada birçok hesap Sözcü'den aldığı kesitleri paylaşırken, ilgili haber Sözcü'nün sitesinden kaldırıldı. Konu ile ilgili ise henüz bir açıklama gelmedi.

SONRAKİ HABER