İkinci eşlerin miras hakkı! Eşimin ilk evlilikten olan çocuğunun mirasta hakkı var mı, ne olur?

Günümüzde ne yazık ki boşanmalar büyük bir hızla artarken ikinci evlilik kararı alan çiftler miras hakkını araştırmaya başladı. Babadan kalan miras ikinci eşe düşer mi, annem öldü babam evlendi miras ne olur soruları yanıt arıyor.

İkinci eşlerin miras hakkı! Eşimin ilk evlilikten olan çocuğunun mirasta hakkı var mı, ne olur?

Ne yazık ki toplumumuzda boşanmalar her geçen gün artmaya başlarken ikinci evliliğini yapmaya hazırlanan kişiler ise miras endişesi yaşıyorlardı. İkinci evlilikte eşlerin ve eşlerin ilk evliliğinden olan çocukları için miras hakları araştırılırken Tamer Heper konu hakkında merak edilen soruları yanıtladı.

İKİNCİ EVLİLİKTE EŞLERİN MİRAS HAKLARI! ANNEM ÖLDÜ BABAM EVLENDİ MİRAS NE OLUR?

Tamer Heper bir takipçisinden gelen ikinci eşin miras hakkı konusundaki soruyu yanıtlayarak "İkinci eş edinilmiş mallara katılım payı olduğunu ileri sürerek, eşin malvarlığının maddi değerinin bir kısmını isteyemeyecek. Bunu talep edebilmesi için bu malların kendi evlilik birliği içindeyken edinilmiş olması şartı aranacak.

Oysa okuyucum bugün için birtakım mallara sahip yani ikinci evlilik haricinde edinilmiş mallar olup bunlar kişisel mallar grubuna dahil olacağı için ikinci eşin bunlara dair bir talebi söz konusu olmayacak. Şayet ikinci evliliği gerçekleşir ve ondan sonra mal edinirse o zaman yeni edinilen o mallar sisteme girecek. Netice olarak eş, vefat tarihinde mirasın dörtte birinin sahibidir, bu oran aynı zamanda saklı paydır" diyerek ikinci eşin ne kadar hakkı olduğunu belirtti.

ÜVEY EVLAT / ÇOCUK MİRASTAN PAY, HAK ALIR MI?

Kişinin nikahlı eşi olması durumunda ve vefatı halinde ikinci eşte yasal mirasçılar arasında yer almaktadır. Vefat eden kişinin mal varlığının 4'te biri eşine diğer kalan bölümü ise çocuk ya da çocuklarının hakkıdır. Çocuğun miras hakkı ise vefat eden kişinin mirasına bağlıdır. Vefat eden üvey çocuğu ya da çocuklarına vasiyet ile miras bırakmadığı durumlarda üvey çocuğun miras hakkı bulunmamaktadır.

Kaynak: Haberankara.com
SONRAKİ HABER