İBB'ye yönelik soruşturmalara ilişkin eylemlerde 1879 şüpheli gözaltına alındı

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, İBB yönelik başlatılan yolsuzluk ve terör soruşturmasına ilişkin düzenlenen eylemlere ilişkin bilgi verdi. Bakan Yerlikaya, 1879 şüphelinin gözaltına alındığını ifade etti.

İBB'ye yönelik soruşturmalara ilişkin eylemlerde 1879 şüpheli gözaltına alındı

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Ankara'da basın açıklaması düzenledi. 19 Mart'tan itibaren yapılan yasa dışı gösterilerde bugüne kadar 1879 şüphelinin gözaltına alındığını belirten Bakan Yerlikaya, halen gözaltında 662 şüphelinin bulunduğunu aktardı. Adaletin sokakta değil, mahkeme salonlarında tecelli ettiğini belirten Bakan Yerlikaya, sokağa çıkmakla kimsenin temize çıkamayacağını vurguladı. Hukuku sokak eylemleriyle bastırmaya çalışmanın, adaleti linç etme kampanyalarıyla susturmaya kalkmanın kimseye fayda sağlamayacağını belirten Bakan Yerlikaya, "Hiçbir algı operasyonu, hiçbir sokak kışkırtması gerçeklerin üzerini örtemez" dedi.

903 BAŞVURUDAN 863'ÜNE İZİN VERİLDİ

Bakan Yerlikaya, Türkiye Cumhuriyeti'nin, hukuk devleti ilkesine bağlı, demokrasisi köklü ve kurumları güçlü bir devlet olduğunu vurguladı. Yerlikaya, "Demokrasi, nefret söyleminin ve şiddetin kalkanı değildir. Bizim demokrasi anlayışımız, suistimal zeminine değil, millet iradesine dayanır. Sokak ve gösteri yürüyüşü hak mıdır? Evet, haktır. Anayasal bir hakkıdır. Hepimizi bağlayan Anayasamızın 34. maddesi: "Herkes, önceden izin almadan, silahsız ve saldırısız toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkına sahiptir." diye başlıyor. Bakın, altını çizerek bir kez daha ifade ediyorum: Silahsız ve saldırısız deniyor. Anayasa ve kanunlara uygun her gösterinin başımızın üstünde yeri var. Nitekim geçen yıl, 2023 yılında, Bakanlığımıza toplantı ve gösteri yürüyüşü için 903 başvuru yapıldı. Bunların 863'üne izin verildi." ifadelerini kullandı.

BOYKOT ÇAĞRISI YAPMAKLA AMAÇLANAN NEDİR

"Peki, o taşlar, bıçaklar, asitler, baltalar, molotoflar nedir? Demokratik hakların kullanımının sonucu böyle mi olmalı? Biraz önce de ifade ettim" diyen Yerlikaya, bakanlık olarak toplantı ve gösteri yürüyüşleri ile ilgili yapılan başvuruların yüzde 96'sına izin verdiklerini vurguladı. Bakan Yerlikaya, "Ama son yapılan eylemlerde yapılanların özgürlükle, özgürlüğün kullanımıyla açıklanacak bir durumu var mı? İşte pervasızca, önünü ardını düşünmeden sokak çağrısı yapanlar, bu gerçeklerle yüzleştiğinde, bu sokak görüntülerini gördüklerinde ne düşündüler acaba? Boykot çağrısı yapmakla yerli ve milli markalarımızı, çalışanlarını zor durumda bırakmakla amaçlanan nedir? Hele yabancı kanallara çıkıp Türkiye'yi şikayet etmek. Necip Fazıl diyor ya: Sokak lambası gibi olma, kime yandığın belli olsun" değerlendirmesinde bulundu.

İBB'ye yönelik soruşturmalara ilişkin eylemlerde 1879 şüpheli gözaltına alındı

EYLEMLERDE 150 POLİSİMİZ YARALANDI

Bu son yapılan eylemler sonrası 1879 şüphelinin gözaltına alındığına değinen Bakan Yerlikaya, bunların 260'ının tutuklandığını ve 468'i hakkında adli kontrol kararı verildiğini söyledi. 662'sinin işlemlerinin devam ettiğini belirten Bakan Yerlikaya, 489'unun da serbest bırakıldığını söyledi. Gözaltına alınanlar arasında 12 farklı terör örgütüyle iltisaklı şüpheliler bulunduğuna dikkati çeken Bakan Yerlikaya, "Sadece bu kadar mı? Aralarında uyuşturucu, cinsel taciz, hırsızlık, dolandırıcılık, kasten yaralama gibi 17 farklı suçtan adli işlem görenler olduğu tespit edildi. Eylemlerde 150 polisimiz maalesef yaralandı. Yazık değil mi? Günah değil mi? Polisler bu milletin evladı değil mi? Onların da yolunu gözleyen eşleri, evlatları, anaları, babaları yok mu? Polislerimiz, sadece şehirlerimizin değil, o gün, o alanlara gelenlerin de güvenliğini sağlamak için oralarda bulunuyordu" dedi.

ÖLÜMLÜ KAZALARIN YARISI AŞIRI HIZDAN KAYNAKLANIYOR

"Artık mübarek Ramazan-ı Şerif'imizin sonuna geldik. Evlerimizde Ramazan Bayramımızın heyecanı var. Ancak bayram sevincimizin acıya dönüşmemesi, yuvalarımıza ateş düşmemesi en büyük duamız. Zira son 2 yılda Ramazan ve Kurban bayramlarında meydana gelen trafik kazalarında maalesef 744 canımızı yitirdik" diyen Bakan Yerlikaya, günlük can kaybının 24 olduğunu belirtti. Bu kayıplardan 375'inin aşırı hızdan kaynaklandığını belirten Bakan Yerlikaya, "Yani neredeyse yarısı. Dünya Sağlık Örgütünün hazırladığı bir rapora göre, ortalama hızdaki yüzde 1'lik artış, ölümlü kaza riskini yüzde 4 artırıyor. Ölümlü trafik kazalarında, aşırı hızdan sonra en önemli etkenlerin başında; şerit izleme-değiştirme, geçiş önceliği, arkadan çarpma, dönüş kuralları ve kırmızı ışık ihlali geliyor. Bayram tatilinde yola çıkacak tüm sürücülerimizi buradan bir kez daha uyarmak istiyorum. Lütfen, trafik kurallarına harfiyen uyalım. Asla aşırı hız yapmayalım. Emniyet kemerimizi mutlaka takalım. Yorgun ve uykusuzken direksiyon başına geçmeyelim. Trafikte göstereceğimiz bir saniyelik sabır, bir ömür mutluluk demektir" şeklinde konuştu.

BAYRAMDA 69 BİN 11 PERSONELİMİZ GÖREV YAPACAK

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Ramazan Bayramı tatilinin 9 güne çıktığını duyurduğunu hatırlatan Bakan Yerlikaya, trafik tedbirlerini dün itibarıyla artırdıklarını söyledi. Bu tedbirlerin 15 Nisan tarihine kadar süreceğini kaydeden Bakan Yerlikaya, bu 14 gün boyunca trafik tedbirleri kapsamında 47.749'u polis, 21.262'si jandarma olmak üzere toplam 69.011 personelin görev yapacağının bilgisini verdi. Trafikle ilgili verileri, geçen bayramlarda olduğu gibi her gün kamuoyuyla paylaşacağını anlatan Bakan Yerlikaya, "Bayram tatili süresince 54 ilimizdeki 468 ortalama hız ihlal tespit sistemi 24 saat süreyle hız denetimi yapacak. denetimlerini sürdürecek. Hava araçlarımız ülkemiz genelinde 3.081 saat denetim yapacak. Ayrıca şehirlerarası terminallerde emniyet kemeri uyarı anonsları yapılacak ve otobüsler çok sıkı denetlenecek. Altını çizerek ifade etmek isterim ki, emniyet kemeri kullanımı kazalarda can kayıplarını yüzde 45 oranında azaltıyor" dedi.

Kaynak: Anadolu Ajansı
SONRAKİ HABER