Kiracıların kira ödemelerini eksiksiz bir şekilde yapmaları en önemli sorumluluklarıdır. Bu ödemelerin aksaması durumunda kiracılar evden çıkarılma yaptırımı ile karşı karşıya kalıyorlar. Bu durum karşısında kiracılar her ne kadar dikkatli olsalar da bir evin mülk sahibinin birden fazla kişiye ait olduğu durumlarda işler karışmaktadır. Hisseli tapuya sahip olan evler için kiracılar kira ödemelerini nasıl yapmalıdırlar?
HER HİSSE SAHİBİNİN KİRADA PAYI VAR
Müşterek bir tapuya sahip olan bir ev kiralanmış ise veya ev kiralandıktan sonra ev sahibi vefat etmiş ve evin mülkiyeti yasal mirasçılarına geçmişse kiracılar kira ödemelerini hak sahiplerine yapmaları gerekmektedir. Bu durumda evde kimin hangi payda hissesi var ise kira da aynı hisse payları ile bölüştürülerek ödenmelidir. Tüm hisse sahipleri kirada hak sahibidirler ve bu hakkı kendi kararları olmadan bir başkanına devri mümkün değildir.
KİRACILAR NE YAPMALIDIR?
Kiracılar eğer hisseli tapuya sahip olan bir evde oturuyor iseler buna azami dikkat etmeliler. Kira hisse sahiplerinden birisine zamanında ve eksiksiz ödenmiş olsa bile bu durum kiracının başına iş açacaktır. Böyle bir durumda hisse sahiplerinden birisi kiracıyı kira ödemesi yapmadığı için evden çıkarmak amacıyla yasal süreci başlatabilir. Kiracının buna karşı herhangi bir savunması olmayacaktır. Dolayısıyla kira hisse sahiplerine payları oranında hesaplanarak ayrı ayrı yatırılmalıdır.
Öte yandan hisseli tapuya sahip olan evlerde hisse sahipleri kiracıların kira ödemelerini kolaylaştırabilir. Bu konuda bir sözleşme yapılarak kira gelirinin bir kişiye ödenmesi sağlanabilir. Böylece kiracı ödemeyi bir banka hesabına yapacak ve o hesabın sahibi ortak yapılan ödemeyi hissedarlar arasında paylaştıracaktır.