Hisseli tapu satışları sık sık karşılaşılabilen bir durumdur. Ancak bu tapu paylarının satışında hem alıcı taraf hem de satıcı taraf çok dikkat etmeliler. Özel kuralları olan bu satış işleminde en çok karşılaşılan sorun ise 90 gün kuralıdır. Bu 90 gün kuralını işletmeyenler için satış sorunlu hale gelebiliyorlar. Bundan dolayı hisse paylarını satacak olan kişiler de alım yapacak olanlar da kurallara harfiyen uymalılar.
ÖNALIM HAKKI FIRSATI VERİLMELİ
Tapu devri yapıldıktan sonra sorun yaşanmak istenmiyor ise diğer ortaklara önalım hakkı tanınmalıdır. Bu hakkın tanınması da mümkünse noter kanalı ile yapılmalıdır. Hisse sahibi diğer ortaklara hisse payını satmayı bu şekilde teklif eder. Bu teklife rağmen satış gerçekleşmez ise o zaman üçüncü kişilere satış yapılabilir. Bu şekilde yapılacak satışta da herhangi bir sorun yaşanmaz. Ancak bu genelde ihmal edilmektedir.
90 GÜN KURALI NEDİR?
Hisseli tapu satın alan kişi bu satış işlemi gerçekleştirildikten sonra diğer ortaklara bir bildirim göndererek hisse payını devraldığını bildirmelidir. Bu tebligatı alan kişiler 90 günlük süre içerisinde bu satışa itiraz edebilirler. Bu itiraz yapıldığında mahkeme ön alım hakkının kullandırılıp kullandırılmadığına bakar ve ona göre karar verir. Yeni ortağın tebligatına diğer ortaklar bir cevap vermezler ve 90 günlük sürede herhangi bir işlem yapmazlarsa o zaman tapu devri kesinleşmiş olur. 90 günlük süre dolduktan sonra önalım hakkı kullandırılmamış olsa bile diğer ortaklar itiraz etme hakkına sahip olmayacaklardır.
Hisseli tapu satışlarında uygulanan 90 gün kuralı oldukça yanlış algılanmaktadır. Çoğunluk yapılan tapu devrinden itibaren 90 gün geçtikten sonra satışa itiraz edilmeyeceğini düşünüyor. Ancak burada tapu devrinin bir önemi yok. Tapu devri yapıldıktan sonra yeni ortak tebligat gönderdikten sonra 90 gün işletilmeye başlanıyor. Bu süre dolduktan sonra ortaklık itirazsız bir şekilde resmileşiyor.