Gayrimenkullerin tescillenmesi tapu yoluyla gerçekleşebiliyor. Bir gayrimenkul için iki tür tapu mümkün oluyor. Gayrimenkulün tamamının bir kişiye ait olduğu tapulara müstakil tapu adı veriliyor. Bir gayrimenkulün birden fazla kişiye payları oranında ait olmasına ise hisseli tapu deniliyor. Müstakil tapular daha güvenceli olurken hisseli tapular için bazı riskli durumlar olabiliyor.
BELİRSİZLİK YAŞANIYOR
Hisseli tapuda pay sahiplerinin hakları devlet güvencesindedir. Ancak o gayrimenkulün hangi kısmından hangi pay sahibinin faydalanabileceği ise belirsizdir. Özellikle tarla vasfına sahip olan hisseli tapularda bu sorunlar daha fazla yaşanıyor. Ortaklar arasında anlaşmazlıklar çıkıyor ve bu belirsizlik uzun sürecek mahkeme süreçlerine neden olabiliyor.
ÖLÜM HALİNDE İŞLER KARIŞIR
Hisseli tapuya sahip olan hissedarların birisinin ölümü ile ortak sayısı artmaktadır. Bu durumda da gayrimenkulün idaresi çok zor hale gelecektir. Bundan dolayı hisseli tapularda sürdürülebilir bir idarenin olması çok zordur. Hissedarların anlaşmazlık yaşamaları halinde can sıkıcı yasal süreçler yaşanabiliyor.
SATIŞI KOLAY DEĞİL
Hisseli tapularda hisse paylarının satışı kolay bir iş değil. Bu da hisseli tapularda bulunan şufa hakkından kaynaklanıyor. Bu hak ile hisseli tapularda ön alım hakkı diğer ortaklara veriliyor. Diğer ortaklara bu hakkı kullanmalarına fırsat vermeden üçüncü kişilere satış gerçekleşirse işler daha da karışıyor. Hisse sahipleri mahkemeye başvurarak bu tapu tescilini iptal ettirebiliyorlar. Böyle bir risk varken hisseli tapuya sahip gayrimenkullerde hisse payı satışı yapıldığında değerinin çok altında fiyatlar sözkonusu olabiliyor.
ORTAKLIĞIN GİDERİLMESİ DAVASI AÇILABİLİR
Hisseli tapularda hisse sahiplerinden birisi istediği an mahkemeye başvurarak ortaklığın giderilmesi davası açabilir. Bu dava açıldığında mahkeme eğer o gayrimenkulü fiziki olarak bölebiliyorsa bu şekilde düzenleme yapılabiliyor. Ancak bölünemeyen gayrimenkullerin satılmasına karar veriliyor. Bu da gayrimenkulün değerinin altında satışı ve yüksek masrafların kesildikten sonra kalan paranın ortaklara dağıtılması ile sonuçlanıyor.
ORTAKLIKTAN ÇIKARILMA MÜMKÜN
Bazı durumlarda hisseli tapularda hissedarlardan birisi ortaklıktan çıkarılabilir. Diğer ortakların talep etmeleri ve bu taleplerin haklı görülmesi halinde hisse sahibinin payı elinden alınmaktadır. Bu pay ya diğer hissedarlara satılmakta ya da üçüncü bir kişiye satışı icra üzerinden yapılmaktadır.
Tüm bu gerekçelerden dolayı hisseli tapu sahipliği oldukça risklidir. Hisseli tapuya sahip olanlar bu ortaklıktan makul koşullarda ayrılmayı tercih etmektedirler.