Hisseli tapuya sahip olan kişiler ellerinde bulunan tapular ile ilgili olarak sonsuz güven duyabiliyorlar. Ancak kanunlara göre yapılan uygulamalarda bazı durumlarda o tapu belgesinin veya kaydının pek de bir ehemmiyeti olmuyor. Hisseli tapu şeklinde kurulmuş olan ortaklıklarda bazı durumlarda bazı pay sahipleri için ortaklıktan çıkarılma kararı verilebiliyor. Bu karar verildiğinde ise tapu sahibinin elinden tapusu alınmış oluyor.
HİSSELİ TAPULARDA ORTAKLIKTAN ÇIKARILMA NEDENLERİ
Payları oranında mülk sahibi olan hisseli tapu sahipleri bunun gereklerini yerine getirmek ile sorumludurlar. Kurulan ortaklıkta eğer bir ortak üzerine düşen yükümlülükleri yerine getirmiyor ise kanun bu yükümlülükleri yerine getirenleri koruyacaktır. Bunun için de yükümlülüklerini aksatan ve yerine getirmeyenler için ortaklıktan çıkarılma kararı verilebiliyor. Gayrimenkullerde ortaklıktan çıkarılma en fazla emlak vergisi sorumluluğunun yerine getirilmemesi durumunda gerçekleşiyor.
Emlak vergisi gayrimenkul sahipleri tarafından ödenmesi gereken bir vergi türüdür. Hisseli tapularda emlak vergisi hisse payları oranında ödenmektedir. Eğer bir pay sahibi yıllarca emlak vergisi ödemez ve diğer ortakları mağdur eder ise ortaklıktan çıkarılmalarına dair hükme varılabiliyor. Bu ortaklıktan çıkarılma konusu sadece emlak vergisi ile sınırlı değil. Yükümlülüğünü yerine getirmeyen pay sahipleri bu yaptırım ile her konuda karşılaşabilirler.
ORTAKLIKTAN ÇIKARILMA NASIL OLUYOR?
Bir pay sahibinin hisseli tapularda ortaklıktan çıkarılması sadece mahkeme kararı ile olabiliyor. Böyle bir talep ile dava açıldığında bu talep makul görülür ise mahkeme ortaklığı giderecektir. İlk olarak o gayrimenkulün pay sahipleri arasında payları oranında fiziken paylaşımı yolu tercih edilir. Bu mümkün değil ise ortaklıktan çıkarılacak olan hisse payının değeri belirlenir ve diğer hissedarların bunu payları oranında ödemeleri istenir. Bu da kabul edilmez ise diğer bir aşamaya geçilir.
Mahkeme ortaklıktan çıkarılmak istenen hisse sahibine bir süre tanır ve bu süre içerisinde hissesini elden çıkarmasını ister. Bu süre içerisinde hisse payı bir başkasına devredilmez ise o zaman son çareye başvurulur. Mahkeme hisse payını açık artırma ise satışa çıkarıp satar ve ortaklığın giderilmesi gerçekleşir. Bu ihtimalde hisse payı değerinin çok altında satılabilir. Bundan dolayı hisse sahiplerinin böyle bir pozisyona düşmemeleri öneriliyor.