Hicri Yılbaşı nedir, neyi ifade eder, ne zaman kutlanır

Ülkemizde ve dünyanın büyük bir kısmında miladi takvim kullanılmasından ötürü yeni yılın ilk günü olarak 1 Ocak baz alınıyor. Müslümanlık inancında ise daha farklı bir takvim kullanılıyor.

Hicri Yılbaşı nedir, neyi ifade eder, ne zaman kutlanır

Özellikle Suudi Arabistan gibi bazı ülkeler günümüzde İslam inancının da etkisiyle Hicri takvimi kullanıyor. Bu takvimi kullanan halklar ise bugün özel bir günü yaşıyor. Hicri takvime göre bugün yeni yılın ilk günü.

Hz. Muhammed'in Mekke'de yaşadığı zorluklardan dolayı Medine'ye hicret ettiği günü başlangıç kabul eden Hicri takvimde bugün 1446 yılına girildi. Hicri Yılbaşının idrak ediliyor olmasından dolayı Müslümanlar bu günü dualar ederek ve kendi içlerinde yılın değerlendirmesini yaparak geçiriyor.

YILIN İLK AYININ MUHARREM OLMASI ÖNEMİ ARTIRIYOR

Hicri Yılbaşının ilk ayının Muharrem ayı olması bu dönemin manevi anlamda daha da önemli hale gelmesi anlamına geliyor. Haram aylar olarak kabul edilen bu dönemde yer alan Muharrem ayında İslam dininde savaş haram kılınmıştır.

Hz. Muhammed Hicri Yılbaşının ilk ayı olan Muharrem ayının önemini "Allah'ın ayı" diyerek nitelendirmiştir. Müslümanlar bu dönemde aşure günü gibi önemli etkinlikler yaparken ay boyunca ibadetler yaparak bu dönemin manevi havasından yararlanırlar.

İYİ DİLEK TEMENNİLERİ GELİYOR

Ülkemizde de bugün dolayısıyla vatandaşlar mesajlar paylaşmaya başladı. İnançları gereği birbirlerine temennilerde bulunan vatandaşlar yeni dönemin hayırlı geçmesi mesajları vermeye başladılar.

Kaynak: Haberankara.com
SONRAKİ HABER