Heimlich manevrası nedir, kimlere, hangi durumda yapılır?

Son dönemde adı sıkça duyulan Heimlich manevrası insanların hayatlarının kurtarılmasında ön plana çıkıyor. Herkesin öğrenip uygulayabileceği bu ilk yardım müdahalesine günlük hayatın her alanında rastlanılabiliyor.

Heimlich manevrası nedir, kimlere, hangi durumda yapılır?

Sosyal medyada bir çok defa paylaşılan görüntülerde insanların genelde yemek yerken soluk borusuna kaçak parçadan dolayı nefes alamadığı ve çevredeki insanların yardımı ile kurtulduğu görülüyor.

BU BİLGİ HAYAT KURTARIYOR

Yardım yapılırken vatandaşların uyguladığı yöntemin adının Heimlich manevrası olması bu bilginin ne kadar önemli olduğunu gözler önüne serdi. İlk yardım derslerinde de kendisinden bahsedilen Heimlich manevrası bir kişinin kurallara uygun şekilde soluk borusuna bir cismin çıkarılması olarak ifade ediliyor.

Bu müdahalede kişinin arkasına geçildikten sonra yatay bir şekilde yumruk yapılan el göğüs kafesinin altına ve karnın etrafına dolanarak diğer elle kavranır. Ardından Daha sonra kişiye yere paralel eğik olacak şekilde 5-6 kez arkadan hem içe hem de yukarı doğru ittirilerek cismin çıkarılıp kişinin rahatlaması amaçlanır.

HERKESİN HEİMLİCH MANEVRASINI ÖĞRENMESİ İSTENİYOR

Türkiye'de AVM ve lokanta gibi yerlerde sık sık bu durumun yaşanması ile bu manevraya karşı ilgi yeniden yükseldi. Konuya dair duyarlı kişiler bu bilginin herkes tarafından öğrenilmesi ve gerektiğinde uygulanması gerektiğini ifade ettiler.

Kaynak: Haberankara.com
SONRAKİ HABER