Heimlich Manevrası ne demek? Ne zaman, kimlere, neden yapılıyor, önemi nedir

Sosyal medyada bir çok defa insanların boğazlarına bir cisim kaçması ya da tıkanması sonrasında kurtarıldığı anların videosu paylaşılıyor. Heimlich Manevrası adı verilen müdahale ile kurtarılan insanların yaşadıkları sonrası bu işlem merak konusu oluyor.

Heimlich Manevrası ne demek? Ne zaman, kimlere, neden yapılıyor, önemi nedir

Dünyanın farklı ülkelerinde ve Türkiye'de sık sık Heimlich Manevrası ile insanların canları kurtarılıyor. İlk yardım müdahalesi olarak bilinen bu uygulama ile her yaştan insanın hayata tutunması sağlanıyor.

İlk yardım derslerinde bahsedilen Heimlich Manevrası, teoride bilinmesi kadar uygulanması konusunda da kritik önem taşıyor. Kişinin herhangi bir nedenden dolayı boğulması durumunda kişinin yeniden nefes alabilmesi için bu işlem yapılıyor.

HAYAT KURTARAN İLK YARDIM MÜDAHALESİ

Müdahalenin doğru yapılması takdirde direk olarak hayat kurtarmasından dolayı çok önemli bir konumda bulunan bu hamle göğüs kafesiyle göbeğin üstüne yatay yumruk yapıp 5 kez içe ya da yukarıya doğru itildiği acil ilk yardım yöntemi olarak tarif edilebilir.

Heimlich Manevrası ne demek? Ne zaman, kimlere, neden yapılıyor, önemi nedir

Hamlenin yapılmasından önce bilinmesi gereken bazı hususlar vardır. Bu manevranın bilinci açık insanlara yapıldığı ve kişinin öksürükle kendini rahatlatamadığı durumda uygulandığının bilinmesi gerekiyor.

O nedenle insanların bu uygulamanın nasıl yapıldığına dair uzmanlardan gerekli bilgiyi alması gerekiyor. Hayatın her anında bir insanın bu müdahaleye ihtiyaç duyacağı bilinci ile insanların kendilerini tam olarak geliştirmesi, ilgililerden destek alması önem taşıyor.

Kaynak: Haberankara.com
SONRAKİ HABER