Havaalanı ve Havalimanı aynı anlama mı geliyor, aralarındaki fark ne, neden farklı söyleniyor?

İnsanlığın günümüzde en vazgeçemediği ulaşım çeşidi arasında uçak hızlı ve konforlu yolculuk sunması ile biliniyor. Uçakların inip kalktığı ve insanların yolculuk yapmak için yaptıkları yerlerin adlarının ne olduğu konusunda insanlar ayrım yaşıyor.

Havaalanı ve Havalimanı aynı anlama mı geliyor, aralarındaki fark ne, neden farklı söyleniyor?

Genellikle yurt dışına gitmek için tercih edilen fakat ülke sınırları içinde de sıklıkla kullanılan uçak önemli bir ulaşım çeşidi olarak kabul ediliyor. Günlerde sürecek mesafeleri saatler içinde aşan uçaklar için yapılan terminallere kimileri havalimanı derken kimileri de buraları havaalanı olarak adlandırıyor.

KARIŞIKLIK 12 YIL ÖNCE SONA ERDİ

Bu yerlerin bu şekilde adlandırılmalarından ötürü insanlar aradaki farkın ne olduğunu anlamak için araştırmalar yapıyor. Yapılan araştırmada Havaalanı ve havalimanı kelimeleri için 2012 yılında çok karışıklık olmasından dolayı bir düzenleme yaptığı sonucuna ulaşılıyor.

Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) 2012 yılında yaptığı açıklamada bu kavramlar arasındaki farkların anlaşılamamasından ötürü artık sadece havalimanı kelimesinin kullanılacağını duyurmuştu.

2012 yılından önce ise havalimanı ve havaalanının anlamları şu şekilde ifade ediliyordu;

Havaalanı: Bütünü ya da bir bölümü içinde hava araçlarının; iniş, kalkış ve yer hareketlerini gerçekleştirebilmeleri için karada veya suda oluşturulmuş, (bina, tesis ve teçhizatla donatılmış) tanımlanmış saha.

Havalimanı: Uluslararası hava trafiği, geliş ve gidişlerine hizmet vermek amacıyla tesis edilmiş olup, gümrük, göçmenlik, halk sağlığı, hayvan ve bitki karantina işlemleri ve benzeri işlemlerin bünyesinde vakit kaybedilmeksizin yürütüldüğü havaalanıdır.

SADECE TEK BİR KAVRAM VAR

Bu nedenle ağız alışkanlığından dolayı havaalanı kelimesi halen kullanılıyor olsada artık resmi olarak sadece havalimanı kelimesi kullanılıyor. Bu nedenle vatandaşların dikkat etmesi gereken özel bir husus bulunmuyor.

Kaynak: Haberankara.com
SONRAKİ HABER