Günlük ev kiralayanlar dikkat! 1 milyon lira ceza geliyor

TBMM Genel Kurulu 28’inci dönem 2’nci yasama yılı çalışmaları 1 Ekim Pazartesi günü başladı. Uzun zamandır gündemde olan günlük kiralık evler için yürürlüğe girmesi beklenen yeni yasa düzenlemesinin detayları da ortaya çıktı.

Günlük ev kiralayanlar dikkat! 1 milyon lira ceza geliyor

Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) gündemde olan günlük kiralık evler için yeni yasa teklifi, 1 milyon liraya varan cezalarla birlikte yürürlüğe girmeye hazırlanıyor. Gayrimenkul Uzmanı Şule Duman, düzenlemenin detaylarını paylaşarak, kurallara uymayan ev sahiplerinin ve kiracıların ağır cezalarla karşı karşıya kalacağını söyledi.

Düzenlemeyle birlikte, günlük kiralık evler için Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan "turizm konutu" ruhsatı alınması zorunlu hale getirilecek. Ruhsatsız evleri kiralamak da yasaklanacak. Ruhsat almayan ev sahiplerine 1 milyon liraya varan ceza kesilecek. Ruhsat başvurusunda bulunacak ev sahiplerinin, apartmandaki tüm komşulardan muvafakatname alması da zorunlu olacak.

screenshot-20.jpg

Komşulardan birinin bile itirazı halinde ruhsat alınamayacak. Günlük kiralık evlerde, otellerde bulunması gereken standartların sağlanması da zorunlu olacak. Bu kapsamda, evlerde saç kurutma makinesi, nevresim takımı, havlu gibi malzemeler bulundurulması gerekecek.

Gayrimenkul Uzmanı Şule Duman, yeni düzenlemenin günlük kiralık ev piyasasındaki düzensizliği sona erdireceğini belirterek, "Bu düzenlemeyle birlikte, günlük kiralık evler yasal bir zemine oturacak. Ruhsatsız evler piyasadan temizlenecek, ev sahipleri ve kiracılar da yasal yükümlülüklere uymak zorunda kalacak" dedi.

screenshot-19.jpg

GÜNLÜK EV KİRALANIRKEN KOMSUDAN İZİN ALINACAK

TBMM tarafından onaylanması ve önümüzdeki süreçte Resmi Gazete’ de yayımlanması beklenen yeni kararlar hakkındaki detaylardan bahseden Duman konuyla ilgili şu açıklamayı yaptı, “Son yıllarda oldukça artan günlük ev kiralama hizmeti için TBMM’nin bir yasa düzenlemesi getirmesi bekleniyordu. Geçtiğimiz günlerde başlayan yasama yılı çalışmaları neticesinde günlük kiralık evler için hazırlanan yeni düzenlemenin detayları belli oldu.screenshot-17.jpg

Düzenlemeye göre günlük ev kiralama hizmeti verenlerin öncelikle Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan ‘Turizm Konutu’ ruhsatı alması gerekecek ve konutun dışına asması istenecek. Bu zorunluluğu yerine getirmeyenlerin evlerini kiraya veremeyeceği gibi tek sorumlulukları da bu olmayacak. Mesela günlük ev kiralama hizmeti vermek isteyenler artık komşularından bile izin almak durumunda olacak.

Düzenleme detaylarında, hizmet sağlayıcılarının her bir komşudan muvafakatname alması zorunluluğu olduğu belirtilirken, apartman sakinlerinden bir kişi bile itiraz ederse kiralama işlemi yapılmayacak. Yasal zorunluluklara uymayan kişiler ise yaklaşık 1 milyon liraya yakın para cezası ile karşı karşıya kalacak”

OTEL GİBİ OLACAK

Artık günlük ev kiralayanların daha iyi şartlarda hizmet alacağını dile getiren Duman, “Ruhsat almak isteyen kişilerin komşularından muvafakatname almasıyla yapması gerekenler bitmeyecek gibi gözüküyor. Öncelikle günlük kiraya verilecek olan evlerde bulunması gereken özellikler olacak. Düzenlemenin detaylarına göre mesela söz konusu evlerde yangın merdiveni, yangın raporu belgesi, atık kontrol belgesi zorunlu tutulacak.

screenshot-17-001.jpg

Ayrıca ev içerisinde, otellerde bulunması zorunlu olan saç kurutma makinesi, şampuan, nevresim ve havlu gibi ürünlerin de bulunması istenecek. Bir nevi bu evler otel konforunda olacak diyebilirim. Bunlara ek olarak kimlik bilgilerinin tıpkı otellerde zorunlu olduğu bu evlerde de kayıt altına alınması gerekecek. Emniyet kayıtları için alınacak olan bilgilerin kolay ve hızlı yapılabilmesi için e-Devlet uygulamasının kullanılacağı öngörülüyor. Tabii, burada bilgi paylaşımı yapmayan ev sahipleri de para cezası ile karşılaşacaktır” dedi.

haberankara.com

SONRAKİ HABER