Açıklamaya göre, Suriyelilerin geri dönüşlerinin gönüllü, güvenli, onurlu ve düzenli bir şekilde, medeniyet değerlerine uygun olarak yapılması ve sürecin sorunsuz bir şekilde ilerlemesi için gerekli tüm önlemler alındı.
Geri dönüş işlemleri şu anda Hatay-Cilvegözü, Yayladağı, Kilis-Öncüpınar, Gaziantep-Karkamış ve Şanlıurfa-Akçakale kara hudut kapılarından yürütülüyor. Bu işlemler, randevu alma, İl Göç İdaresi Müdürlüğü’ne başvuru, sınır kapısındaki işlemler ve çıkış olmak üzere dört aşamada tamamlanıyor.
ÜÇ DEFAYA MAHSUS İZİNLİ ÇIKIŞ-GİRİŞ HAKKI
Ülkelerindeki mevcut durumu yerinde gözlemlemek isteyen geçici koruma altındaki Suriyelilere, geri dönüş hazırlıkları kapsamında izinli çıkış ve giriş hakkı veriliyor.
1 Ocak’ta başlayan ve 1 Temmuz 2025’te sona erecek olan izinli çıkış-giriş hakkı, her kişi için en fazla 3 kez kullanılabiliyor. Bu hak, aile reisine tanınıyor; eğer aile reisi çıkış yapamayacak durumdaysa, hak ailedeki yetişkin bireylerden biri tarafından kullanılabiliyor.
Çıkış ve giriş işlemleri, “www.randevu.goc.gov.tr” adresinden randevu alarak başlıyor. Randevu günü, Suriyeliler, bulundukları ilin Göç İdaresi Müdürlüğüne başvuruyor.
İlgili Müdürlük, çıkış yapılacak sınır kapısına ulaşabilmek için 15 gün geçerliliği olan Yol İzin Belgesi düzenliyor. Bu belgeyle sınır kapısına giden kişi, işlemleri tamamladıktan sonra Suriye’ye geçiş yapabiliyor.
Kilis-Çobanbey ve Hatay-Zeytindalı kara hudut kapılarından yapılan çıkış-giriş işlemlerinde, Türkiye’ye geri dönecek kişilerin aynı kapıdan tekrar giriş yapmaları gerektiği belirtiliyor.