Gıyabi cenaze namazı nedir, kaç rekattır?

Cenaze namazı niyeti, kılınışı ve kaç rekat olduğu merak ediliyor. Müslümanların ölen din kardeşlerine karşı yerine getirmeleri gereken dini görevleri arasında yer alan cenaze namazına ilişkin gıyabi cenaze namazı detayları sorgulanıyor.

Gıyabi cenaze namazı nedir, kaç rekattır?

Cenaze namazına dair merak edilenler artarken bugün gündeme gelen gıyabi cenaze namazı da sorgulamaları artırdı. Hamas Siyasi Büro Şefi İsmail Heniye'nin öldürülmesinin ardından gıyabi cenaze namazı kılınacağı ifade edilirken vatandaşlar da ''Gıyabi cenaze namazı nedir, kaç rekattır?'' sorularına yanıt aramaya başladı.

Cenaze namazı, İslam dininde önemli bir ibadet olup, vefat eden Müslümanlar için yapılan bir dua ve veda namazı olarak adlandırılır. Bununla beraber gıyabi cenaze namazı da sorgulanan konular arasında yer alırken merak edilenleri derledik.

GIYABİ CENAZE NAMAZI NEDİR?

Gıyabi cenaze namazı hakkında Diyanet İşleri Başkanlığı merak edilenleri açıkladı. Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre gıyabi cenaze namazı ''Aslolan, namazının kılınabilmesi için cenazenin hazır bulunmasıdır. Bununla birlikte hazır olmayan cenaze için de namaz kılınabilir.

Gıyabi cenaze namazı nedir, kaç rekattır?

Nitekim Resûlullah (s.a.s.), Habeş Kralı Necâşî'nin vefatını Haber vermiş, sonra da onun cenaze namazını kıldırmak üzere cemaatin önüne geçmiş, ashab da arkasında saf tutmuştur (Buhârî, Cenâiz, 55; Müslim, Cenâiz, 63). Olayda hazır bulunan Câbir b. Abdullah (r.a.) şöyle demiştir: "Resûlullah (s.a.s.), Necâşî'nin (gıyabında) cenaze namazını kıldırdı. Ben de ikinci yahut üçüncü saftaydım." (Buhârî, Cenâiz, 54)'' ifadeleri ile açıklandı.

Cenaze namazı rüku ve secdesi olmayan bir namazdır. Cenaze namazında başlangıç tekbiriyle birlikte dört tekbir bulunurken selam vermek de vaciptir.

SONRAKİ HABER