Gazeteciler hangi şartla, ne zaman, yeşil pasaport alabilecek?

Ülkemizde görev yapan gazeteciler vize sorunu yaşamamak adına yeşil pasaport taleplerini sürdürüyor. Gazeteciler, talepleri doğrultusunda Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş'a konuya ilişkin dosya iletti. Bununla beraber konuyla ilgili detaylar merak edildi.

Gazeteciler hangi şartla, ne zaman, yeşil pasaport alabilecek?

Gazeteciler hangi şartla, ne zaman, yeşil pasaport alabilecek? - Türkiye'de gazetecilerin vize sorunları yaşamaması için bir çözüm de yeşil pasaporttan geçiyor. Yeşil pasaport hakkı elde ederek vize sorununu ortadan kaldırmak isteyen gazeteciler, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Numan Kurtulmuş'a bir dosya sundu.

Söz konusu gelişmenin ardından milyonlarca gazeteci, ''Gazetecilere yeşil pasaport verilecek mi, ne zaman, hangi şartla?'' sorusuna yanıt aramaya başladı. Yanıt aranan soruların ardından gelişmeleri Haberankara.com olarak derledik.

GAZETECİLERE YEŞİL PASAPORT VERİLECEK Mİ?

Gazeteciler, vize problemi yaşamamak için Yeşil Pasaport talebini sürdürüyor. TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş'a bir dosya iletilirken dosyada, "Maalesef son yıllarda vize engeli nedeni ile başka ülkelerdeki haberlere yetişme ve takip etme konusunda ciddi sıkıntılar yaşanmaktadır. Bazı ülkelerde vize konusunda kısıtlayıcı uygulamalarla karşı karşıya kalınmaktadır.

gazeteciler-hangi-sartla-ne-zaman-yesil-pasaport-alabilecek.jpg

Ülkemizdedevlet görevlileri Yeşil Pasaport imkânından yararlanabilmektedir. Gazete ve televizyonlarda çalışan belli kriterleri taşıyan bizler maalesef bu imkanı kullanmadığımız için zorluklarla karşı karşıya kalıyoruz. Meslek örgütleri ve kamuoyunun destekleri ile bu mağduriyetin en kısa zamanda çözüleceğini inanıyoruz. Tüm yetkili kurum ve kuruluşlardan destek bekliyoruz." ifadeleri yer aldı.

Söz konusu dosyada imzası bulunan gazeteciler ise Hande Fırat, Sinan Burhan, Zafer Şahin, Oral Çalışlar, Mehmet Acet ve Melik Yiğitel oldu. Yeşil pasaport hakkının ilk etapta en az 10 yıl basın kartı bulunan gazetecilere verilmesinin beklendiği aktarıldı.

GÖRÜŞME SONRASI İLK DEĞERLENDİRME

Meclis Başkanı ile yapılan görüşme sonrası açıklamalarda bulunan gazeteciler, ''Türkiye’de basın kartlı gazeteci sayısı, son verilere göre, 17 bin 618. Bu gazetecilerin bir kısmını devlet memurları oluşturuyor ve onların da çoğunun zaten yeşil pasaportu var.

gazeteciler-hangi-sartla-ne-zaman-yesil-pasaport-alabilecek-001.jpg

O yüzden de tüm basın kartlı gazetecilere yeşil pasaport verilmesi durumunda, yeşil pasaport sayısında herhalde en fazla 10 bin civarında artış söz konusu oluyor.Ancak şu anki yaklaşım sadece 10 yıl kıdemli basın kartlı olanlara yeşil pasaport verilmesi yönünde olduğu için bu şekilde yeşil pasaport edinecek gazetecilerin sayısı 10 binden de daha düşük bir rakama iniyor." değerlendirmesinde bulundu.

Şu an için nasıl bir karar verileceği ise henüz bilinmiyor. Konuyla ilgili gelişmelerin Meclis Başkanı Kurtulmuş tarafından açıklanması bekleniyor.

Haberankara.com

SONRAKİ HABER