Geçtiğimiz Cuma günü Fas'ta yaşanan 8 km derinlikte ve 7 şiddetindeki depremin ardından başlayan arama ve kurtarma çalışmaları tüm hızıyla devam ediyor. Depremde hayatını kaybedenlerin ve yaralıların sayısı günden güne artıyor.
BİRÇOK KÖY YOK OLDU
Fas Adalet Bakanı Abdüllatif Vehbi, konuyla ilgili açıklamalarda bulundu. Depremde hayatını kaybedenlerin sayısı 2 bin 122'ye, yaralıların sayısı 2 bin 421'e yükseldiğini belirten Vehbi, ülkede çok fazla parçalı kırıklar olduğu için ulaşımda aksaklıkların yaşandığını dile getirdi.
Dolayısıyla arama kurtarma çalışmalarında da aksamalar meydana geliyor. Bölgede daha ulaşamadıkları çok sayıda dağlık ve engebeli alanlar olduğunu da sözlerine ekledi.
ZAMANA KARŞI YARIŞ VAR
Fas'ta yaşanan depremin 3. gününde olumsuz haberler gelmeye devam ediyor. Saatler geçtikçe ölü ve yaralı sayısında artışlar söz konusu ve zamana karşı bir yarış başladı.
Adalet Bakanı Vehbi, telefonla bağlandığı bir yerel televizyon kanalında yaptığı açıklamada, yıkıcı depremin merkez üssü çevresinde bulunan çoğu köyün tamamen yok olduğunu ifade etti.
Vehbi, ülkenin güneybatısındaki Tarudant kentinde bazıları tarihi olan çok sayıda eski mahallenin ciddi şekilde hasar gördüğüne dikkati çekerek, yetkililerin depremden etkilenen bölgelerde evlerine dönemeyen bölge sakinlerini barındırmak için çalıştığını kaydetti.
Önceliklerinin temel hizmetleri sağlamaya çalışmak olduğunu vurgulayan Vehbi, deprem nedeniyle kapanan Tarudant kenti çevresindeki yerleşim yerlerine uzanan yolları açma çalışmalarının da sürdüğünü aktardı.
İŞKUR ilan açtı!18-49 yaş arası hastanelerde çalışacak personel alınıyor!
Bununla birlikte, Fas'ta meydana gelen depremde hayatını kaybedenlerin sayısı 2 bin 122'ye, yaralıların sayısı ise 2 bin 421'e yükseldi.
UNESCO DÜNYA MİRASI YERLE BİR OLDU
Merkez üssü Marakeş kenti olan depremde El-Huz’a 30 km mesafede olan Amezmiz kentinde ve çevre illerde yapılan arama kurtarma çalışmalarında çok fazla gönüllü ve bölge halkı katılıyor.
Depremde çok fazla tarihi değeri olan yapı zarar gördü. Bunlardan biriside 12. yüzyılda yapılan UNESCO Dünya Mirası listesinde yer alan Mescid el-Azam Camii. Merkez üssü şehir merkezi olan depremin en çok hasar verdiği yerler kırsal alanlar oldu.
Depremin yaşandığı kentlerde yaşam bir taraftan normal seyrinde devam ederken bir taraftan da depremzedeler zarar gören evlerinden eşyalarını çıkarmaya çalışıyor
Sivil savunma ekiplerinin bölgeyi boşaltma çabalarının pek etkili olmadığı gözleniyor.
ÜLKEDE 1960 YILINDAKİ DEPREMDE 12 BİN KİŞİ ÖLMÜŞTÜ
Merkez üssü şehir merkezi olan deprem en çok kırsal alanları etkiledi. Ülkede birçok tarihi eser zarar gördü.
Uzmanlar tarih verdi! Altın fiyatları uçmaya hazırlanıyor
Zarar gören eserlerin arasında 12 yüzyılda inşa edilen Marakeş yakınlarındaki Mescid el-Azam da bulunuyor.
Mescid el-Azam UNESCO Dünya Mirası listesinde yer alıyor
Dünya Sağlık Örgütü, depremde 300 binden fazla kişinin etkilendiğini duyurdu.
Ülkede 1960'taki 5,8'lik depremde en az 12 bin kişi ölmüştü.