Eylül ayı içerisinde en fazla yağış alan il Rize olurken, en az yağış alan il metrekareye 11 kilogram yağış alan Kilis oldu.
Meteoroloji’nin derlediği verilere göre özellikle Kütahya, Denizli, Afyonkarahisar, Kastamonu, Ordu ve Giresun illerinde yağışlar normale göre yüzde 40 seviyesinde geriledi. 1991-2020 dönemini kapsayan uzun yıllar eylül yağış ortalaması, metrekareye 24,9 kilogram olarak hesaplandı.
YAĞIŞLARIN ARTTIĞI İLLER
Eylül ayında yağışlar, İzmir, Manisa, Konya, Karaman, Mersin, Kırıkkale, Kırşehir, Çorum, Nevşehir, Aksaray, Niğde, Samsun çevreleriyle Antalya'nın doğusunda, Gaziantep ve Kilis hariç Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin tamamında, Tunceli ve Erzincan çevreleriyle Doğu Anadolu Bölgesi'nin doğusunda uzun yılların ortalamasına göre yüzde 100'den fazla arttı.
Kütahya, Denizli, Afyonkarahisar, Kastamonu, Ordu ve Giresun çevrelerinde ise yağışlar normale göre yüzde 40'ın üzerinde azaldı.
SON 65 YILIN EN YÜKSEK YAĞIŞINI ALAN İLLER
Bölge geneli yağışlarda, Marmara Bölgesi normal, diğer bölgeler ise normalin üzerinde yağış aldı. Normale göre en fazla artış yüzde 100'den fazla olmak üzere Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde belirlendi. Böylece, Doğu Anadolu Bölgesi eylül ayı yağışları son 15 yılın en yüksek seviyesine ulaştı.
Geçen ay il geneli yağışlarda en fazla yağış metrekareye 141,6 kilogramla Rize'de, uzun yılların ortalamasına göre yaklaşık 5 katı artışla Hakkari'de görüldü.
EN AZ YAĞIŞI KİLİS ALDI
En az yağış metrekareye 11 kilogramla Kilis'te ve normale göre en fazla azalma yüzde 40 ile Karabük'te gözlendi. Hakkari ve Şırnak'ta son 65 yılın en yüksek eylül ayı yağışı kaydedildi. Yağışlı gün sayısı 1991-2020 eylül ayı ortalamasında 4,4 olarak hesaplanırken, bu yıl eylülde Türkiye genelinde ortalama 6,1 gün oldu.
Derlenen verilere göre özellikle Uşak, Afyonkarahisar ve Ege Bölgesi’ndeki sahil illerde yağışlar 3 günün altına düşerek sert bir şekilde geriledi.