Bir evin kiraya verilmesi kira sözleşmesinin imzalanarak kiracıya anahtarın teslim edilmesi ile gerçekleşiyor. Kiracılık sürecinin sona ermesi ise genellikle evin kiracı tarafından boşaltılması ile mümkün olduğu zannediliyor. Bu yanlış bilgi çok sayıda kiracının başına iş açıyor. Kiracı evden çıkıyor ise kira sözleşmesini sona erdirmelidir. Bunun da nasıl olabileceğinin yolu gayet açıktır.
EVİ BOŞALTMAK YETMEZ
Kiracının evi boşaltması durumunda ev boş kalmıştır ama kira sözleşmesi sona ermemiştir. Kira sözleşmesi sona ermediği için kiracının kira borcu işlemeye devam eder. Kira sözleşmesini sona erdirmek için yapılması gereken ev sahibine anahtarı teslim etmekten geçiyor. Üstelik bu anahtar bir yere bırakılıp ev sahibine alması için haber verilmesi de yetmez. Bizzat kiracı tarafından anahtar ev sahibine teslim edilmelidir.
Ev sahibinin yakınlarına teslim edilen anahtar da kiracıyı kurtarmıyor. Olması gereken işlem gayet basittir. Kiracı evi boşaltmalı, ardından ev sahibinin bizzat kendisine veya yasal temsilcisine anahtar teslim edilmelidir. Bu anahtarın teslimine dair de anahtar teslim tutanağı tutulmalıdır. Bu tutanakta evin anahtarı şu tarihte ev sahibine teslim edilmiştir ve herhangi bir borç da yoktur gibi ibare yazılı olmalıdır.
Eğer anahtar ev sahibine teslim edilmez ise kira sözleşmesi sona ermeyeceği için evde kiracının kira borcu işlemeye devam edecektir. 6 ay sonra ev sahibi 6 aylık kira alacağı için kiracı hakkında yasal işlem başlatabilir. Kiracı evden çıktığını ve kira sözleşmesini sona erdirdiğini ispat edemeyeceği için zorunlu olarak bu ödemeyi yapmak durumunda kalır.