Kiracı ile ev sahipleri arasında yaşanan sorunlardan birisi, de kiracının eve verdiği zararlardır. Bir kiracının eve zarar vermesi durumunda ev sahibi bunu kiracıdan tanzim etmek isteyecektir. Ancak bunun yapılabilmesi için ev sahiplerinin dikkatli olmaları gerekiyor. En küçük bir ihmalde ev sahipleri bu zarardan dolayı kiracıyı sorumlu tutmayacaklardır.
EV SAHİPLERİ NASIL HAREKET ETMELİ?
Kiracının eve vermiş olduğu zararın karşılanabilmesi için öncelikle bu zarar tespit edilmelidir. Bu da kiracının kira sözleşmesini sonlandırmasından önce yapılmalıdır. Bundan dolayı ev sahiplerinin yapmaları gereken ilk şey kiracıdan anahtarı teslim almamaktır. Anahtarın teslim alınması hukuken kira sözleşmesinin sona ermiş olması anlamına geliyor. Kiracı evi boşaltmış olsa bile ev sahibine anahtar teslimi yapılmadıkça kira sözleşmesi sona ermez. Bunun için ev sahibi önce evi görmeli ve bir zarar yoksa sonra anahtarı teslim almalıdır.
Ev sahibi evi gördüğünde evde bir hasar var ise buna dair tutanak tutmalıdır. Mümkünse bu zararın tespiti kiracı ile beraber yapılmalıdır. Ancak ev sahibi evin olağan eskimesinden kiracıyı sorumlu tutamaz. Eğer kiracının kasti bir zararı varsa ondan kiracılar sorumlu olurlar. Bu şekilde tespitler yapıldıktan sonra kiracıdan bu zararların karşılığı talep edilir.
Kiracı eğer depozito ödemiş ise bu zararlar buradan karşılanabilir. Eğer depozitoyu aşan bir zarar verse üzeri kiracıdan talep edilir. Kiracı ödeme yapmayı kabul etmez ise yasal işlem başlatılabilir. Bu sürecin sonunda ev sahibinin iddiasının haklılığına bağlı kalmak şartıyla kiracı eve vermiş olduğu zararı karşılamak durumunda kalacaktır.