Ev sahipleri için kiracıların sık sık değişmesi oldukça kazançlı bir durum oluyor. En yüksek tutarlardan evlerini kiraya veren ev sahipleri eski kiracıların daha düşük bedellerle kiracı olarak evlerinde oturmalarını istemiyorlar. Bunu bir fırsat olarak gören ev sahipleri de kiracılarını evden çıkarmak için en küçük bir fırsatı bile kaçırmıyorlar.
EV SAHİBİ TAHLİYE İSTEYEBİLİR Mİ?
Ev sahiplerinin kiracılardan evi boşaltmalarını talep ettikleri sık sık görülüyor. Bunun için bazı gerekçeler kullanılabiliyor. Bu gerekçelerin bir kısmı ev sahiplerine gerçekten de böyle bir hak doğurarak haklı duruma geçiriyor. Kiracı kirasını ödemez ise belirli koşullarda tahliye talebi yasal yollarla uygulanabiliyor. Kiracı eve kötü bakar, komşular ile kavga eder, ev sahibine ve ailesi kaba davranırsa bunlar da tahliye gerekçesi olabilir. Ancak en çok kullanılanı ev sahibinin eve ihtiyacı olması durumudur.
KİRACI NE YAPMALI?
Kirada bulunan bir eve gerçekten de ev sahibinin ihtiyacı olabilir. Ancak bu gerekçe yıllardır o kadar aldatıcı şekilde kullanıldı ki kiracılar artık kolay kolay inanmıyorlar. Bu durumda da kiracılar ne yapabileceklerini araştırıyorlar. Kiracıların yapmaları gereken bu durumda ev sahiplerinden yazılı talep istemek olmalıdır. Bu yazılı talep kiracının ilerleyen aşamalarda sigortası olacaktır. Evi boşaltan kiracı anahtarı teslim ederken o talebe atıf yaparak bu talep gereği evi boşalttığını belirten bir anahtar teslim tutanağını ev sahibine imzalatmalıdır. Bu imza alındıktan sonra ise tüm kozlar kiracının eline geçecektir.
Kiracı evden çıktıktan sonra 3 yıl boyunca o ev bir başkasına kiraya verilemeyecektir. Eğer ev sahibi kiracıyı aldatmış ve evi bir başkasına kiraya verirse kiracı mahkemeye başvurup şikayetçi olabilir ve elindeki belgeleri de delil olarak dosyasına ekler. Bu durumda ev sahibi kiracıya 1 yıllık kira bedeli kadar tazminat ödemek zorunda kalır.