Evde lavanta kolonyası tarifi nasıl yapılır? İşte en basit yöntemi...

Kolay kolonya yapımı sayesinde bu alanda meraklı birçok kişi evlerinde kolonya üretimi gerçekleştirmektedir. Parfüm ve deodorant gibi ürünlerinden farklı bir tür koku olan kolonya, oldukça köklü tarihi ile Türk kültüründe de önemli bir yer almıştır.

Evde lavanta kolonyası tarifi nasıl yapılır? İşte en basit yöntemi...

Özellikle bayramlarda misafirlere tutulması ve günümüzde de dezenfektan özelliği ile birçok kişinin yanından ayırmadığı bir ürün olarak dikkat çekmektedir. Birden çok çeşidi ile yaygın bir kullanım alanına sahiptir.

Üretiminde etil alkol kullanılsa da alkolsüz türleri de bulunmaktadır. İçinde hiçbir kimyasal barındırmadan kolonya yapmak oldukça basittir. Lavanta kolonyası üretimi ise sahip olduğu mükemmel esansı sayesinde merak edilen bir konudur. Günümüzde lavanta birçok koku çeşidinde tercih edilen unsurlardan biri olarak öne çıkmaktadır.

KOLONYANIN ALKOLÜ NEDİR?

Kolonya çeşitleri esansları haricinde birbiri ile benzer şekilde üretilmektedir. Esansları açısından çoğu zaman farklılık gösteren kolonyalar, kullanılan alkol, su ve esans miktarlarında göre de ayrılabilir. Kolonya üretiminde tercih edilen alkol türü ise etil alkoldür. Etil alkol sayesinde kolonyanın diğer parfüm gibi kozmetik ürünlerden ayrışması sağlanmaktadır. Sahte kolonya yapımında etil alkol yerine metil alkol tercih edilmesi veya kolonyanın içilmesi gibi durumlarda ise öldürücü sonuçlar çıkabileceği için mutlaka tavsiye edilen şekilde üretiminin yapılması ve kesinlikle içilmemesi gerekmektedir.

KOLONYANIN İÇİNDE NE VAR?

Kolonyanın kimyasal formülü içinde etil alkol, esans ve su bulunmaktadır. İçki yapımında da kullanılan bir değer olarak hacmine kullanılan alkol miktarı belirleyici olacaktır. Yapımında %100 etil alkol kullanılması gerekecektir. Kolonya için kullanılan formül ise 45 ml etil alkol, 45 ml su ve 15 ml esans bazlı sıvıdır. Bu sıvıların iyice karıştırılmasının ardından kolonya üretimi gerçekleştirilecektir.

Kolonyanın içinde tercih edilecek alkol oranına göre içeriğinde yer alacak su ve esans bazlı sıvı miktarı değişecektir. Bu kapsamda tüm ürünlerin güvenli şekilde hazırlanması ve uygun oranlarda birbirine karıştırılması son derece önemlidir. İdeal oranlar ve uygun ürünler tercih edilmediği takdirde lavanta kolonyası üretimi dahil olmak üzere kolonya yapımından beklenen sonuç elde edilemeyecektir.

KOLONYA HANGİ ÜLKEYE AİT?

Kolonya tarihçesi inceliğinde ilk olarka 1709 yılında İtalyan Giovanni Paolo Feminis tarafından Köln’de üretildiği görülmektedir. Bir rivayete göre ‘’Macar Suyu’’ olarak da anılan kolonya, ilk defa bir keşiş tarafından Macaristan Kraliçesi Elizabeth için üretilmiş bir kokunun kolonyanın atası olduğu ifade edilmektedir.

Floransa’da bulunan bir gezgin olan Giovanni Paolo Feminis ise Flonrasa’daki Santa Maria Manastırı rahibeleri tarafından kullanılan kokunun formülü almasının ardından kolonyayı üretmeye başlamıştır. İlk ortaya çıktığı yıllarda tıbbi amaçla kullanılmıştır. Köln’de 1799 yılından itibaren üretilmeye başlayan 4711 adlı kolonya markası ise üretimi günümüzde de devam eden en eski kolonya markası olarak dikkat çekmektedir.

EVDE LAVANTA KOLONYASI NASIL YAPILIR?

Lavanta kolonyası yapımı kapsamında ilk olarak alkol ve saf suyun cam bir şişe içinde uygun oranlarda karıştırılması gerekecektir. Karışımın içinde kullanılacak esansiyel yağın da ilave edilerek karıştırılması gerekecektir. Hazırlanan karışım kolonyanın ağzı kapalı olacak şekilde bir gün kadar buzdolabında bekletilmelidir. Ertesi gün kullanmaya başlayabilirsiniz.

Etil alkol oranlarına göre üretim yapacak kişilerin farklı oranlarda karışım yapması gerekecektir. Örneğin 150 ml etil alkol için 20 ml saf su ve 10 ml lavanta esansı kullanılacaktır. 50 ml etil alkol oranında ise 10 ml saf su ve 5/10 lavanta esansı formülü kullanılabilir. Lavanta kolonyası üretimi için tercih edeceğiniz esansın da kaliteli olması gerekecektir.

Kaynak: Aykut Örenli
SONRAKİ HABER