Kiracılar ile ev sahipleri ortak giderlerin ödenmesi hususunda karşı karşıya gelebiliyorlar. Bu durum karşısında taraflar bazı ödemeleri karşı tarafa yüklemek isteyebiliyorlar. Yönetimler ise kimin ödeyeceğinden daha çok ödemenin yapılması tarafıyla ilgileniyorlar. Ödeme yapılmayınca ise borcun üzerine gecikme zammı eklenebiliyor. Ortak giderlerin hangileri kiracılara aittir?
ORTAK GİDERLERİN YASAL BOYUTU
Apartmanlarda veya sitelerde ortak giderlerin daire başı hesaplanarak ödenmesi gerekiyor. Bu ödemeler alınan hizmetlerin aksamaması için çok büyük bir öneme sahiptir. Eğer ödeme yapılmaz ise hizmetler aksayacak ve ödeme yapmış olan kat malikleri mağdur olacaklar. Buna ne ev sahiplerinin ne de kiracıların hakkı bulunmuyor. Dolayısıyla meselenin yasal boyutu ile konu çözülebiliyor.
Yasaya göre ortak giderin kim tarafından ödenmesi gerektiğinin belirlenmesi için çok basit bir sistem uygulanıyor. Kullanıma dair ortaya çıkan tüm giderlerden kiracılar sorumlu oluyorlar. Çünkü bu hizmetten direkt olarak kiracılar faydalanıyorlar. Ev sahibi kiraya vermiş olduğu eve sunulan bir hizmetten yararlanamadığı için bu hizmeti alanın ödeme yapması gerekiyor. Asansör için yapılan elektrik harcaması, temizlik giderleri ve bunun gibi maliyet kalemlerinden kiracılar sorumlu oluyorlar.
Ev sahiplerinin de sorumlu oldukları harcamalar geniş bir tanımlama ile tespit ediliyor. Demirbaşlara yönelik yapılan tüm harcamaları ödemek de ev sahibinin sorumluluğundadır. Asansörün elektrik harcamasını ödemek kiracıya düşüyor ise asansörün yenilenmesi durumunda ortaya çıkan masraf da ev sahibine düşecektir. Bu çerçevede dış cephe kaplaması, apartmana veya siteye bir ortak alan eklemesi yapılması, çatıda yenileme yapılması gibi harcamaların tamamı kiracıları değil ev sahiplerini ilgilendiriyor.