Ev sahiplerinin kiracılar ile anlaşmazlık yaşamaları son yıllarda alışılmış bir durum haline geldi. Çeşitli gerekçeler ile taraflar birbirleriyle anlaşamıyorlar. Bu durumda taraflar haklarını yasal yollarla aramalılar. Ancak kendi bildiklerini okuyan ev sahipleri başlarına çok büyük belalar alabiliyorlar.
EV SAHİBİ HAKLILIĞINI DEVAM ETTİRMELİ
Kiracının kira ödemesi yapmaması, eve iyi bakmaması, sorumluluklarını yerine getirmemesi gibi durumlarda ev sahipleri haklı bir pozisyonda oluyorlar. Ancak bu durumda ev sahibinin haklılığını devam ettirmesi gerekiyor. Haklılığını devam ettirmeyen ev sahipleri haklı konumdan bir anda haksız konuma geçebiliyorlar. Bu durumda da yasalar bu haksızlığı cezalandırabiliyor.
KONUT DOKUNULMAZLIĞI VAR
Ev sahibinin kiraya vermiş olduğu ev onun hakimiyetinin biraz dışında kalıyor. Kiralama süresinde evin kullanım hakkı kiracının oluyor. Kiracının izni olmadan ev sahibinin sahibi olduğu evin içine girmesi bile konut dokunulmazlığının ihlali olarak değerlendiriliyor. Kiracının evinin kilidini çilingir ile açarak içeri girip kilidi değiştirip, eşyalarını dışarı atmak başlı başlına bir suç teşkil ediyor. Kiracı haksız olabilir ama ev sahibinin hakkını arama yolu bu değildir.
HAPİS CEZASI VAR!
Konut dokunulmazlığını ihlal eden ev sahibi kiracı tarafından şikayet edilebilir. Somut deliller ile ev sahibi bir anda yargılanırken kendisini bulabilir. Bu durumda ev sahibine 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezası verilebilir. Eğer konut dokunulmazlığının ihlali gece olmuş ise veya kiracı darp edilmişse ceza artırılabiliyor. Bundan dolayı ev sahiplerinin kesinlikle bu yola başvurmamaları gerekiyor. Kiracıya karşı hakkını korumanın yolu yasal yollardan geçmelidir.