Ev sahipleri bir evi kiraya verdiklerinde evi zaman zaman kontrol etmek isteyebiliyorlar. Bu durumda da kiracılar ile ev sahipleri arasında sorun yaşanıyor. Bir ev kiraya verildikten sonra ev sahibi tarafından kontrol edilebilir mi? Yasalar ev sahiplerine böyle bir hal veriyor mu? Kiracının böyle bir talep karşısında ne yapması gerekmektedir?
KİRADAKİ EV NASIL KONTROL EDİLİR?
Bir ev kiraya verildikten sonra kullanım hakkı tamamen kiracının oluyor. Dolayısıyla ev sahibinin bazı özel durumlar haricinde buna müdahale etme hakkı yoktur. Ev sahiplerinin kiraya verilen evlere dair elbette bazı çekinceleri olabilir. Kiracının eve iyi bakmadığı, hor kullandığı gibi endişeler bulunabilir. Ancak bu ev sahiplerine sık sık kiracıları rahatsız etme hakkı vermez.
Ev sahibi kiracının evi kötü bir şekilde kullandığından endişe ediyor ise ilk yapması gereken kiracı ile iletişime geçerek bunu bildirerek evi görmek istediğini iletmek olmalıdır. Yasalara göre çalışmayan kiracılara bu bildirim ziyaretten en az 1 gün önce, çalışan kiracılar için ise en az 4 gün önce yapılmalıdır. Bu bildirim yapıldıktan sonra kiracı ile ziyaret zamanında anlaşma sağlanarak ev sahibi evi gelerek kiracının nezaretinde kontrol edebilir.
Kiracı evi göstermek istemez ise o zaman ev sahibi yasal yollara başvurabilir. Ancak bu süreç biraz sıkıntılı olacak ve zaman alacaktır. Arabulucu mekanizması ile en erken 2 aydan önce sonuç almak mümkün değildir.
Öte yandan ev sahibi kiradaki evi kiracıdan habersizce kontrol etmek isterse başına çok büyük bir bela alacaktır. Kiracının izni olmadan ev sahibinin eve girmesi konut dokunulmazlığının ihlali suçunu işlemek anlamına geliyor. Kiracının şikayetçi olması halinde bu ev sahibine 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezası verilebilir.