Ev sahipleri ile kiracılar arasında yaşanan anlaşmazlıkların hukuki boyutları sürekli olarak merak ediliyor. Kiracıların bazıları ev sahiplerinin kendilerini rahatsız etmelerinden oldukça rahatsız oluyorlar. Ev sahipleri kiracının evden çıkması için veya kira borcunu ödemesi için telefon yoluyla rahatsız edebiliyorlar. Bu rahatsızlık kiracı için çekilmez boyutlara ulaşabiliyor. Günde defalarca ev sahibi ile muhatap olmak isteyen kiracılar kendilerine yasal bir dayanak arıyorlar.
YARGITAY'IN EMSAL KARARI VAR
Yasalara göre ev sahibi sürekli olarak kiracıyı ararsa veya mesaj gönderirse huzur ve sükunu bozma suçunu işlemiş olmaktadır. Yargıtay’ın bu konuda almış olduğu emsal kararlar bulunmaktadır. İlgili kararda bulunan örnek olayda ev sahibi kiracıya gece 6 defa SMS göndermiş ve sabah da 3 feda aramıştır. Bu durum kiracının huzurunu ve sükununu bozmak anlamına geldiği belirlenmiştir. Bunun için yasalara göre ev sahiplerine farklı yaptırımlar uygulanabilir.
EV SAHİBİNE YAPTIRIM UYGULANIR
Kiracıların böyle bir durum ile karşılaşmaları halinde korunma talep etme hakları bulunuyor. Eğer kiralık ev aile konutu olarak kullanılıyor ise devreye Aile Mahkemesi girebilmektedir. Bu da ev sahibi hakkında koruma kararı alınmasını sağlayacaktır. Bu karar alındığında ev sahibi kiracının evine yaklaşamaz, telefon ile kiracıyı arayamaz. Bu karara uymayan ev sahipleri ise daha sert yasal yaptırımlar ile karşılaşırlar.
Öte yandan ev sahiplerinin kiracıları telefon ile rahatsız etmeleri sırasında hakaret ve tehdit eylemleri de gerçekleşirse o zaman bu ihlallerden cezalandırılmaları gündeme gelebilir.