Kiracılar ile ev sahipleri arasında yaşanan anlaşmazlıklara ilişkin yasal çözümler oldukça merak konusu oluyor. Bu konuda bazı özel durumlarda hangi yasal uygulamaların yapıldığı sorgulanıyor. Bazı ev sahipleri tadilat yapılacağı gerekçesi ile kiracılardan evden çıkmalarını talep edebiliyorlar. Ancak ev sahipleri ile kiracılar arasındaki güvensizlik öyle bir noktaya ulaştı ki kiracılar ev sahibinin kendilerini evden çıkarmak için bahane ürettiğini düşünebiliyorlar. Bunun için de yasal haklar merak konusu oluyor.
TADİLAT YAPILACAKSA KİRACININ DURUMU NE OLUR?
Kiradaki evde tadilat yapılması gerekebilir. Bu tadilat için ev sahibi ile kiracının anlaşarak hareket etmesi çok daha makul olacaktır. Ancak ev sahibi kiradaki evde tadilat yapacak ise burada tadilatın boyutuna bakılır. Yapılacak olan tadilatın kiracının evde kalmaya devam etmesinde bir engel çıkarıp çıkarmayacağı dikkate alınır. Esaslı bir tadilat yapılacak ise kiracının o evde kalması kiracı açısından da haksızlık olacaktır. Bundan dolayı çok kapsamlı bir tadilat yapılacaksa ve bu tadilat da uzun sürecek ise kiracı evden çıkmak durumundadır.
Basit tadilat durumlarında ise kiracıdan evden çıkmasını istemenin yasal bir geçerliliği bulunmuyor. Küçük bir tadilat için kiracı evden çıkarılmaz. Bu tadilat kiracı evde kalmaya devam ederken yapılıp bitirilebilir. Bunun için de kiracıların böyle bir durumda herhangi bir uygulamaya muhatap olmaları gerekmemektedir.
Bir evde esaslı tadilat yapılmasına karar verilip kiracı evden çıkarılması durumunda kiracının hakları son bulmamaktadır. Bu durumda da ev sahibi tadilatı bitirdikten sonra evin kiralanması için evden çıkan kiracıya teklif yapmak zorundadır. Eğer bu teklif yapılmadan ev kiraya verilir ise bu durumda eski kiracının mahkeme kanalıyla tazminat talep etme hakkı doğacaktır.