Eris varyantı Türkiye'de çıktı mı, ne zaman görüldü, belirtileri nelerdir?

Daha yakın tarıhte Dünyanın içinden geçtiği karanlık günlerden sonra gündeme gelen Covid-19 varyantı olan Eris son günlerde sıkça araştırılan konular arasında.

Eris varyantı Türkiye'de çıktı mı, ne zaman görüldü, belirtileri nelerdir?

Son günlerde Çin'de artan Covid-19 varyantı olan Eris virüsü paniğe yol açtı. Koronavirüs'ün yeni varyantı Eris virüsünün belirtilerini açıklayan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, "Eris Türkiye'de görüldü mü?" sorusunu yanıtladı.

COVID-19'UN EN BULAŞICI VİRÜSÜ

Covıd_19'un en bulaşıcı virüslerinden biridir Eris varyantı. Dünya Sağlık Örgütü tarafından yapılan açıklamaya göre EG.5 (Eris) omicron varyantından türediği tespit edilmiştir. Eris virüsüne karşı vatandaşların sıkı önlemler almasını vurgulayan DSÖ, Nisan ayında 0,6 olarak açıklanan vaka sayısını, Ağustos'ta 71,6' ya yükseldiğini açıkladı.

covig.png

Dünya'nın birçok ülkesinde görülen varyantın Türkiye'de olup olmadığı ile ilgili açıklama yapan Bakan Koca, "Şu an gördüğümüz hiçbir varyantın virülansı yani hasta etme gücü, Omicron'dan daha yüksek değil. Onun için asla endişeye mahal yok. Gripten nasıl korunuyorsak aynı şekilde korunacağız" dedi.

TÜRKİYE'DE ERİS VARYANTI VAR MI?

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Omicron'un alt varyantlarını görüyoruz, bunu uluslararası kamuoyuyla da paylaşıyoruz. Ortak bir platform var ve biz aktif üyelerinden biriyiz. Ama Eris varyantına henüz rastlanmadı. Vatandaşlarımızın tedirgin olmasını gerektiren hiçbir durum söz konusu değil. Eski günlere dönmek gibi bir durum asla söz konusu değil.

coviid.jpg

Vatandaşımız müsterih olsun. Şu an gördüğümüz hiçbir varyantın virülansı yani hasta etme gücü, Omicron'dan daha yüksek değil. Onun için asla endişeye mahal yok. Gripten nasıl korunuyorsak aynı şekilde korunacağız" ifadesini kullandı.

ERİS NEDİR?

İngiltere Sağlık Güvenliği Ajansına (UKHSA) verilerine göre yeni varyant Eris, ülke genelinde hastaneye başvuran her 7 şikayetten 1'ini oluşturmaktadır. Hastalık, bağışıklık sistemimizin düşmesi sebebiyle yaz ve kötü hava koşullarıyla beraber hastaneye başvuruların artmasıyla ortaya çıktı. Dünya Sağlık Örgütü hastalığa EG.5.1 tanımlaması yapmaktadır.

2w3gc0to.jpeg

ERİS İLK NE ZAMAN GÖRÜLDÜ ?

Çinde artan vaka sayılarıyla beraber panige yol açan Eris varyantı ilk kez 3 Temmuz 2023'te uluslararası alanda, özellikle de Asya'da artan raporlar nedeniyle izlenmeye başladı.Birleşik Krallık'taki vakaların yüzde 11,8'i 10 Temmuz 2023'ten itibaren Eris olarak sınıflandırıldı.

ERİS VİRÜSÜNÜN BELİRTİLERİ NELERDİR?

Dünya Sağlık Örgütü koronavirüsün belirtileri ve Eris varyantının belirtilerinin aynı olduğunu tespit etti. Belirtileri şu şekilde sıralayabiliriz,

  • Boğaz ağrısı,
  • Burun akması,
  • Burun tıkanıklığı,
  • Hapşırma,
  • Kuru öksürük,
  • Baş ağrısı,
  • Islak öksürük,
  • Boğuk ses,
  • Kas ağrıları,
  • Değişik koku alma.
SONRAKİ HABER