Bakanlık yaptığı açıklamasında Ceyhan’dan İsrail’e petrol sevkiyatı yapıldığı ve Türkiye’nin buna izin verdiği iddialarına yanıt verdi.
Bakanlık, Bakü-Tiflis-Ceyhan Ham Petrol Boru Hattı’ndan gerçekleştirilen petrol satış sürecine ilişkin yazılı açıklama yaptı. İddiaların tamamen asılsız olduğunu belirten Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı detayları aktardı.
BAKANLIKTAN YAZILI AÇIKLAMA
Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, Bakü-Tiflis-Ceyhan Ham Petrol Boru Hattı'ndan (BTC) gerçekleştirilen petrol satış sürecine ilişkin şunlar kaydedildi:
"BTC, Türkiye, Azerbaycan ve Gürcistan arasında 18 Kasım 1999'da imzalanan milletlerarası anlaşma ve bunun ekini teşkil eden Ev Sahibi Hükümet Anlaşmaları'na istinaden işletilmektedir. Hattın Türkiye kesiminin işletimi BOTAŞ International AŞ tarafından BTC ortakları ile imzalanan İşletme Anlaşması çerçevesinde yürütülmektedir. Söz konusu anlaşmalar kapsamında hattı işleten BOTAŞ International AŞ'nin petrolün alım satımına yönelik herhangi bir dahli ya da tasarrufu bulunmamaktadır"
"Ceyhan'dan İsrail'e petrol sevkiyatı yapıldığı ve Türkiye'nin buna izin verdiği yönündeki iddialar tamamen asılsızdır." ifadesine yer verilen açıklamada, petrolü BTC üzerinden taşıtarak Haydar Aliyev Limanı'ndan dünya pazarlarına satışını yapan şirketlerin Türkiye'nin İsrail'e yönelik ticarete son verme kararına saygı duyduğu ve teslim noktası İsrail olan herhangi bir yüklemenin gerçekleşmediği belirtildi.
SAYGI DUYDUKLARINI BELİRTTİ
Bakanlık, yaptığı açıklamasında Ceyhan’dan İsrail’e petrol sevkiyatı yapıldığı iddialarının tamamen asılsız ve gerçek dışı olduğunu belirtti. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Türkiye’nin İsrail’e yönelik ticaretini sonlandırma kararına da dünya pazarlarına satış yapan şirketlerin de saygı duyduğunu söyledi.