Trafik kazaları ce can kayıplarının başında yola uygun olmayan hız geliyor. Konu ile ilgili Trafik Başkan Yardımcısı 1. Sınıf Emniyet Müdürü Ümit Mutlu tarafından açıklama geldi.
Mutlu, yaptığı açıklamasında trafik kazası kaynaklı ölümlerin 20230 yılına kadar yarı yarıya 20250 yılına kadar da 0'a indirmek için çalıştıklarını ifade etti. Ölümlü kazaların bir diğer sebebinin de arkadan çarpma olduğunu aktaran Mutlu 2024 yılı içerisinde meydana gelen kazaların yüzde 11'inin bu şekilde yaşandığını kaydetti.
GEÇEN SENE 6 BİNDEN FAZLA KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ
Karayolu Trafik Güvenliği Strateji Belgesi kapsamında, trafik kazası kaynaklı ölümleri 2030'a kadar yarı yarıya azaltmak ve 2050 yılı itibariyle de sıfıra indirmek için çalıştıklarını ifade eden Mutlu, geçen yıl yaşanan trafik kazalarında 6 bin 351 vatandaşın hayatını kaybettiğini hatırlattı.
Trafik kazaları ve can kayıplarının nedenlerin başında, aşırı ve yol durumuna uygun olmayan hızlarda araç kullanımı geldiğine işaret eden Mutlu, "Bir diğer önemli kaza nedeni de arkadan çarpma şeklinde meydana gelen kazalardır. Arkadan çarpma şeklinde meydana gelen trafik kazalarını önlemek adına sürücülerin önlerinde giden araçları uygun mesafeden takibi önem taşımaktadır. 2024 yılında meydana gelen trafik kazalarının yüzde 11'i arkadan çarpma şeklinde meydana gelmiş ve bu kazalarda 688 vatandaşımız hayatını kaybetmiştir." dedi.
"TEPKİSİ YAVAŞLAMAKTADIR"
Uzun mesafeli araç kullanımının genellikle yılın belirli dönemlerinde, dini ve resmi bayramlar ile tatillerde gerçekleştiğini dile getiren Mutlu, sürücülerin "yol hipnozuna" dikkat etmeleri gerektiğinin altını çizdi.
Mutlu, şunları kaydetti:
"Arkadan çarpma şeklinde meydana gelen trafik kazalarının nedenlerinden biri de 'yol hipnozudur. Yol hipnozu, sürücünün uzun süre aynı hızda, benzer yol koşulunda araç kullanması sonucunda dikkat dağınıklığı yaşaması ve farkındalığın azalması durumudur. Bu durumla, özellikle gece saatlerinde, monoton yol koşullarında ya da düz ve kıvrımsız yollarda daha sık karşılaşılmaktadır. Yol hipnozunda sürücü, bilinci açık olsa da dikkat düzeyi düşmekte, çevresel uyaranlara karşı tepkisi yavaşlamaktadır."
Mutlu, yaptığı açıklamasının devamında sürücülerin mutlaka uykusunu alıp yola çıkması gerektiğini ifade etti. Uyku halini engellemek için molalarda çay ya da kahve içilmesi ve araç içerisinin havalandırılması gerektiği belirtildi.