Emlakta doğrulanmış ilan sistemi devreye girdi

Ticaret Bakanı Bolat, yapmış olduğu açıklama ile emlakta doğrulanmış ilan sisteminin resmi olarak devreye girdiğini duyurdu. Sistem sayesinde artık evini kiraya vermek ya da satmak isteyen kişiler için süreç değişti.

Emlakta doğrulanmış ilan sistemi devreye girdi

Son dönemde konut fiyatlarında yaşanan manipülasyonların artması, sahte ilanlarla dolandırıcılık yapılarak vatandaşların mağdur edilmesi üzerine Ticaret Bakanlığı çalışmalara başlamıştı. Bakanlık tarafından yapılan düzenleme ile emlakta doğrulanmış ilan sistemi devreye alınmıştı. Sistem sayesinde artık evini satmak ya da kiraya vermek isteyen kişiler e-Devlet üzerinden emlakçılara yetki verecek. Yetki alan emlakçı tarafından verilecek ilanlar hem güvenilir olacak hem de sahte ilanla fiyatların artttırılmasının önüne geçilecek.

EMLAKTA DOĞRULANMIŞ İLAN SİSTEMİ NASIL UYGULANACAK?

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, yeni düzenlemeyle beraber sahte ilanların, ilan kirliliğinin, tüketici mağduriyetlerinin, yetki belgesiz ve kayıt dışı emlakçılık faaliyetlerinin önlenmesi ile piyasada fiyat istikrarının sağlanmasının amaçlandığını belirtti.

Bolat, "Başta emlak sektörümüz ve taşınmazlarını kiraya verecek vatandaşlarımız olmak üzere tüm ilgililerimizin yeni düzenlemeye hassasiyetle dikkat etmeleri gerekmektedir" dedi. Uygulamaya göre, konut satacak kişiler, e-Devlet üzerinde kendisine ait gayrimenkulü seçerek, açılacak pencereden emlakçısını yetkilendirecek.

Böylece emlakçılar da aldıkları yetkiyle sitelere ilan girebilecek. Yetki belgesiz faaliyet gösteren emlak işletmelerinin, Elektronik İlan Doğrulama Sistemi'nde (EİDS) yetki doğrulamasının devreye alınması sonrasında ilan verirken sorun yaşamamak ve idari yaptırıma maruz kalmamak için bu belgeyi alması önem taşıyor.

Emlakta doğrulanmış ilan sistemi devreye girdi

Sistemde aynı taşınmazı birden fazla emlakçının ilana çıkarmasına izin verilecek ancak aynı taşınmaz için diğer ilanın fiyat bilgilerini içeren linke yer verilecek. Taşınmaz sahibi tarafından yetki iptali yapılmasına izin verilecek ancak yetki iptal edilse dahi ilan kaldırılmayacak. İlanda yenileme yapılmak istenmesi durumunda ise yetkilendirmeye ilişkin kontrol tekrar yapılacak.

Kaynak: Anadolu Ajansı
SONRAKİ HABER