Yıllardır antikacılık işiyle uğraşan Bayram Çağlayan, değeri bilinmeyen Osmanlı antikalarına çöpler ve hurdacılar aracılığıyla ulaştıklarını söyledi. Çağlayan, Türkiye'nin kültürüne daha fazla sahip çıkması gerektiğini belirtti.
Esnaf Bayram Çağlayan, antikacılık yaparak yaşamını sürdürüyor. Geçmiş yıllardan kalan tarihi ve kültürel değeri olan parçaları toplayan Çağlayan, 1800'lü yılların Osmanlı Cihan Devleti döneminden kalma çeşitli eserleri elinde bulunduruyor. Elindeki eserlerin bir bölümünü çöplerden topladığını ve hurdacılardan aldığını belirten emektar antikacı, bazı vatandaşların önem göstermediği kıymetli el emeği göz nuru parçaları toplayarak günümüze kazandırmaya çalışıyor. Çağlayan, Osmanlı döneminden kalan parçaları bile çöpe atarak bilinçsizce hareket eden vatandaşlara tepki de gösteriyor.
"BU ESERLERİN BÜYÜK BİR BÖLÜMÜNÜ ÇÖPTEN ALIYORUZ"
Antikaya bayağı rağbet olduğunu söyleyen Çağlayan, "Maddi kısım olarak hiçbir düşüncemiz yok. Antikaya bayağı bir rağbet var. Türkiye'nin her tarafından geliyorlar. Biz burada 60-70 yıllık ürünleri biz eski olarak tabir etmiyoruz. Daha eskilerin olması gerekiyor. Belki inanmazsınız ama bunları hurdacılardan, sokakta çöp toplayanlardan ve evlerden alıyoruz. Onların tamamen temizliğini yaparak burada kendimiz değerlendiriyoruz. Tabii haliyle satış da oluyor" dedi.
Çağlayan, "Bu eserlerin büyük bir bölümünü biz çöpten alıyoruz. Çünkü atıyorlar. Kıymetini bilmek lazım. İnsanların neyin ne olduğunu bilmiyor. Osmanlı ürünleri dahil insanlarımız her şeyin kıymetini bilemez. Herkes her şeyi bilemez. Biz bilgimiz ve tecrübemizle beraber biraz da işi seviyoruz ve aşık olmuşuz, içlerinden ayıklayarak bu malzemeleri tekrar günümüze kazandırıyoruz" ifadelerini kullandı. Antikacı Bayram Çağlayan, halkın kültürel benliğini kaybetmesi nedeniyle toplum gidişatının iyi bir yönde olmadığını düşündüğünü de sözlerine ekledi.
Yeni nesle seslenen Bayram Çağlayan, öğrenmek isteyenlere destek vermeye hazır olduğunu da dile getirdi.