Emeklilikte yeni model! Sistem değişiyor, milyonlarca kişi bekliyordu

Bir süre önce gündeme gelen ikinci emeklilik konusu Orta Vadeli Program'a da girdi.

Emeklilikte yeni model! Sistem değişiyor, milyonlarca kişi bekliyordu

OVP'nin dikkat çeken başlıklarından biri de sosyal güvenlik sistemiydi. İlk olarak ele alınacak konu ise emeklilik sistemi olacak. Emekli aylıklarının ödenen primlerle orantılı olası için düzenleme üzerinde çalışmalar devam ediyor.

Üç yıllık bir yol haritası çizen Orta Vadeli Program'da dikkat çeken başlıklardan biride sosyal güvenlik oldu. Konuyla ilgili olarak önümüzdeki yıl bir dizi yasa değişikliği yapılacak.

sahte-para.jpg

EYT BÜTÜN DENGELERİ DEĞİŞTİRDİ

2022 yılında çıkarılan Emeklilikte Yaşa Takılanlar yasası tüm dengeleri yerinden oynattı. 2.2 milyon kişi yasadan faydalanırken, birçok kişinin de hala emekli olma süreci devam ediyor. EYT ile emekli olanlara SSK’da ortalama 7 bin 797 lira,Bağ-Kur’ da 5 bin 811 lira, Emekli Sandığı’nda 12 bin 389 lira, tüm kurumlar için ortalamada ise 8 bin 733 lira emekli aylığı ödeniyor.

EYT düzenlemesinin hemen ardından sistemin sürdürülebilirliğini gösteren aktif-pasif dengesi de bozuldu. Aktif-pasif dengesinde bir emekli başına düşen çalışan sayısı gösteriliyor. Sistemin sağlıklı devam etmesi için bu oranın 4 olması gerekiyor

para-1870653.jpg

Ancak mayıs ayı rakamlarına göreEYT’ den sonra aktif-pasif oranı uzun yıllar sonra 1.79’a düştü. Emeklilik süreçlerinin devam etmesiyle oranın ilerleyen zamanlarda 1.3’e kadar düşebileceği tahminleri yapılıyor.

GELECEK YIL MECLİS’İN İLK GÜNDEMİ OLACAK

Son zamanlardaEYT düzenlemesi, yaşam süresindeki artış beklentisi, çalışma hayatında değişen dinamikler gibi konular nedeniyle sosyal güvenlik sisteminde bazı değişikliklerin yapılabileceği konuşuluyordu.

OVP' da bu yönde bir çalışma yapılacağını ortaya koydu. Buna göre sosyal güvenlik sistemindeki çalışmalar, 2024 yılında hayata geçecek.

kapak-175636.jpg

ÇOK ÇALIŞANA ÇOK İMKAN

Programda yasal değişikliklerin ana hatları açıklandı. Öncelik olarak sosyal güvenlik sisteminde kişilerin daha çok istihdamda kalmasını teşvik etmek olacak. Buda çalışma hayatında uzun ve verimli çalışanlar için daha fazla imkan anlamına geliyor.

PRİME GÖRE EMEKLİLİK AYLIĞI VERİLECEK

Son yıllarda prim ödeyenle ödemeyenler arasında bir fark kalmadı yönündeki eleştiriler git gide artmaya başladı. Bu nedenle emekli aylıklarında yapılacak düzenlemelerle daha çok prim ödeyene daha çok maaş verilmesi bekleniyor. Yapılacak olan diğer bir değişiklik ise esnek çalışma şekilleri, sosyal güvenlik sisteminde daha aktif rol oynaması yönünde.

SONRAKİ HABER