Elektronik haciz nedir, E-haciz sorgulama nasıl yapılır, nasıl kaldırılır?

Haciz işlemlerinin dijital ortama geçmesi ile birlikte e-haciz olarak adlandırılan bir teknolojide geldi. Bununla birlikte vatandaşlar e-haciz işlemlerinin nasıl yapıldığını sorgulamaya başladı.

Elektronik haciz nedir, E-haciz sorgulama nasıl yapılır, nasıl kaldırılır?

Elektronik haciz nedir, E-haciz sorgulama nasıl yapılır, nasıl kaldırılır? - Teknolojinin gelişmesi ile birlikte her gün yeni bir kolaylık hayatımıza dahil oluyor. Dijitalleşen kurumların daha hızlı hareket etmesine olanak sağlarken artık pek çok işlem dijital ortam üzerinden yapılabiliyor. Haciz işlemlerinin dijital ortama e-haciz adıyla geçmesi ile ''E-haciz nedir? E-haciz nasıl yapılır?'' sorularına yanıt aranmaya başladı.

E-HACİZ NEDİR?

Dijitalleşmenin getirdiği kolaylıklar oldukça rağbet görüyor. Bu kolaylıkların başında e-haciz geliyor. E-haciz, elektronik ortamda takibi gerçekleştirilen icra işlemi olarak biliniyor. Üzerinize kayıtlı taşıt ve gayrimenkuller için e-haciz uygulanıp uygulanmayacağını öğrenmek için sorgulama işlemi yapabiliyorsunuz. ''Tüm hesaplarınız e-haciz yöntemi ile bloke edilebilir ve yasal alacaklı gelen her parayı tahsil edebilir.'' bilgisi üzerine ''E-haciz nedir?'' sorusuna yanıt aranmaya başladı.

elektronik-haciz-nedir-e-haciz-sorgulama-nasil-yapilir-nasil-kaldirilir.jpg

Devletin tüm kurumları kişisel borçlar ve banka borçları dışında yasal takip altında bulunan borçları e-haciz yolu ile tahsil edilebiliyor. Hesapta para bulunması halinde yapılabilen bu tahsil işlemi ile ilgili olarak detaylar da merak ediliyor. Haciz işleminin dijitalleşmiş bir versiyonu olan e-haciz sistemi, icra takibindeki alacaklının icra dairesine başvuru yapması üzerine harekete geçiyor.

E-HACİZ NASIL YAPILIR?

Kayıt altında olan her taşınmaza, hesaba haciz işlemi uygulanmasına olanak sağlayan e-haciz yönteminde süreç de dijital platformlar üzerinden takip edilebiliyor. Borçlu kişinin malları taşınır ya da taşınmaz mülkleri ve banka hesapları, elektronik yollarla tespit edilerek haczedilebiliyor. E-haciz sisteminin amacı icra takip sürecini hızlandırmak ve kolaylaştırmak olarak açıklanırken banka hesaplarınız üzerinde e-haciz olup olmadığını da öğrenebiliyorsunuz. Gelir İdaresi Başkanlığı'nın sorgulama sistemi banka hesaplarınızda haciz olup olmadığını kontrol etmenizi sağlıyor.

Gelir İdaresi Başkanlığı, Banka Hesaplarına Uygulanan Elektronik Haciz Sorgulama ekranına tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Haberankara.com

SONRAKİ HABER