Elektrik faturalarında yapılan yeni tarife dönemi, 1 Şubat itibariyle uygulanmaya başladı. Yeni tarifeye göre, 2024 yılında aylık 417 kilovatsaat, yıllık ise 5 bin kilovatsaatin üzerinde enerji tüketen gruplar, elektrik kullanımının gerçek maliyetini ödeyecek.
Ancak Türkiye’deki elektrik abonelerinin yüzde 97’si bu değişiklikten etkilenmeyecek. Yaklaşık 42 milyon abonenin yalnızca 2 milyonunun faturası değişecek.
BAZI ABONELER UYGULAMADAN MUAF TUTULDU
Bazı gruplar ise bu düzenlemeden tamamen muaf tutuldu. Camiler, cemevleri, şehit yakınları, gaziler, tarımsal faaliyetler, köy içme suyu sistemleri, AFAD geçici barınma alanları ve sağlık sorunları nedeniyle cihaz kullanan tüketiciler bu istisnalardan yararlanacak.
SAĞLIK RAPORU İLE BİRLİKTE BAŞVURU YAPILACAK
Sağlık sorunları nedeniyle yaşam destek cihazlarına bağımlı tüketiciler, önceki yıllarda olduğu gibi yıllık 100 milyon kilovatsaatlik bir limitten faydalanmaya devam edecek. Elektrik dağıtım şirketleri, diyaliz cihazı, solunum cihazı gibi cihazlara bağımlı abonelere, sağlık raporlarını güncelleme işlemlerini gerçekleştirecek ve rapor süresi dolmadan 20 gün önce hatırlatma yapacak.
Planlı elektrik kesintilerinde ise bu tüketiciler, kendilerine ulaşan bilgilendirme mesajlarıyla önceden haberdar edilecek.