Ekran görüntüsü delil olabilir mi? Yargıtay'dan çarpıcı karar

Son zamanlarda teknolojik cihazların da hayatımıza olan etkisiyle birçok kişi telefonundan aldığı ekran görüntülerini mahkemeye delil olarak sunuyor. Peki ekran görüntüleri delil olarak sayılır mı?

Ekran görüntüsü delil olabilir mi? Yargıtay'dan çarpıcı karar

Yargıtay 4. Ceza Dairesi kararına göre, dijital mesajlaşmalar tek başına delil niteliği taşımıyor. Ancak güvenilir ve doğrulanabilir şekilde mahkemeye sunulması gerekiyor.

Kararla ilgili konuşan Avukat Cem duman, tehdit suçlarında mesajlaşmaların sadece fotokopi olarak sunulması, Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı'ndan teyit alınmaması, mağdurun telefonunda asıllarının ve mesaj tespit tutanağının bulunmamasının beraat kararının gerekçesi olarak kabul edildiğini ifade etti.

Ekran görüntüsü delil olabilir mi? Yargıtay'dan çarpıcı karar

"TEK BAŞINA DELİL SAYILMAZ"

Son dönemde herkesin telefonundan aldığı ekran görüntülerini mahkemeye delil olarak sunmak istediğini ifade eden Avukat Duman, 'görüntülerin üzerinde kolaylıkla oynama yapılabileceği için mahkemelerde tek başıma delil olarak kabul edilmeyecektir' dedi.

Ekran görüntüsü delil olabilir mi? Yargıtay'dan çarpıcı karar - Resim : 2

"KAYIT ALTINA ALINMALI"

Duman, telefondan alınan ekran görüntülerinin delil olarak sayılabilmesi için başka delillerle desteklenmesi gerektiğini söyleyerek, "Bu çerçevede, sosyal medya yazışmalarının ekran görüntüleri elektronik olarak doğrulanmazsa ya da karakolda mesaj tespit tutanağı ile kayıt altına alınmamışsa ceza davalarında delil olarak görülmeyeceği söylenebilir." diye konuştu.

Ekran görüntüsü delil olabilir mi? Yargıtay'dan çarpıcı karar - Resim : 3

"RESMİ DOĞRULAMA ÖNEMLİ"

"Başka önemli bir nokta ise, sunulan delillerin gerçekliğinin ve değiştirilmediğinin kanıtlanabilir olmasıdır." diyen Duman, yasal süreçlerde iletişim geçmişinin saklanması gerektiğini vurguladı.

Kaynak: İHA
SONRAKİ HABER