Ek MTV kararı ne olacak, AYM ek MTV ödemelerini iptal edecek mi?

Ülkemizin içinde bulunduğu ekonomik sıkıntılar nedeniyle vergi yükü artırıldı. Vatandaşın ödediği vergilerde artış yaşanırken Motorlu Taşıtlar Vergisi'nde ek ödeme kararı alındı. EK MTV ödemesinin iptali için mahkemeye başvuru yapılırken karar bekleniyor.

Ek MTV kararı ne olacak, AYM ek MTV ödemelerini iptal edecek mi?

Resmi Gazete'de vergi ve harç zamlarının ardından ek Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) ödemeleri için Cumhurbaşkanı kararı yayımlandı. Otomobil sahiplerinin yılda iki kez ödediği MTV, bir ödeme miktarı kadar artırıldı. Kahramanmaraş merkezli depremlerin ortaya çıkardığı finansman ihtiyacının karşılanması için kullanılmak üzere ek Motorlu Taşıtlar Vergisi ödenmesine karar verildiği bildirilirken Ek MTV ödeme kararının ardından araç sürücülerine temmuz ayı taksitlerine ek ağustos ayında da taksit ödeme yükümlülüğü getirildi. Temmuz ayında kabul edilen ek MTV düzenlemesinin ikinci taksitinin ödemesi de tamamlandı.

Depremin getirdiği finansal yükü karşılamak için ek MTV vergisi getirilmiş, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) söz konusu kararı Anayasa Mahkemesi'ne (AYM) taşımıştı. Anayasa Mahkemesi, motorlu taşıtlardan ek vergi alınmasını öngören düzenlemenin iptali istemini bugün görüşecek. Dolayısıyla vatandaşlar da büyük bir merakla ''AYM kararı ne olacak, ek MTV iptal edilecek mi?'' sorusuna yanıt aranmaya başladı. AYM, motorlu taşıtlardan ek vergi alınmasını öngören düzenlemenin iptali için 28 Eylül tarihi ile bir karar verecek.

ekran-goruntusu-2023-09-28-104621.png

AYM'DEN EK MTV KARARI BEKLENİYOR

Düzenlemenin iptaline ilişkin başvuruyu inceleyen yüksek mahkeme dosyayı esastan görüşmek üzere 28 Eylül Perşembe günü Genel Kurulu toplama kararı almıştı. Karar doğrultusunda yüksek mahkemenin ek MTV’yi iptal edip etmeyeceği belli olacak. Araç sahipleri iki farklı senaryo için bekleyişini sürdürürken;

  • Yüksek mahkeme söz konusu düzenlemenin iptali yönünde karar verirse verginin ilk taksitini ödeyenler için paralarını faiziyle geri alabilme imkanı doğacak.
  • Düzenlemenin iptali talebi reddedilirse de ek MTV’nin devam etmesi yönünde bir karar çıkarsa bu defa ödeme yapmayan araç kullanıcıları faiziyle vergi ödemesi yapacak.

Yüksek Mahkeme Genel Kurulu 15 üyeden oluşurken kararlar oy çokluğu ya da oy birliği ile alınıyor. Bu kapsamda oy çokluğu ile alınacak Ek MTV kararı da kamuoyuna gün içerisinde duyurulacak.

Haberankara.com

SONRAKİ HABER