Eczane Açma Şartları Nelerdir? Kimler Eczane Açabilir?

Eczane açmak için bir takım belge ve evraklar gerekir. Bu evraklar İl Sağlık Müdürlüğüne teslim edilmek üzere istenir. Belgelerde eksik çıkması ya da yanlış bilgi olması durumunda eczane açma işlemi gerçekleşmez.

Eczane Açma Şartları Nelerdir? Kimler Eczane Açabilir?

Eczanenin açılmasının şartları yasalarda açıkca belirtilmiştir. Bu şartlar yerine getirilmediği durumlarda cezai işlem uygulanır. Eczane açmak için bir takım belge ve evraklar gerekir. Bu evraklar İl Sağlık Müdürlüğüne teslim edilmek üzere istenir. Belgelerde eksik çıkması ya da yanlış bilgi olması durumunda eczane açma işlemi gerçekleşmez.

2024’de eczane açma şartlarının gerektirdiği evraklar şu şekilde listelenir.

• Eczacı tarafından yazılan ve imzalanan eczane açma talebinin iletildiği bir adet dilekçe gerekir. Bu dilekçe İl Sağlık Müdürlüğüne ve Eczacı Odasına ayrı olarak yazılır.

• Sağlık Bakanlığının tescillediği diplomanın aslı ya da noter tasdikli bir kopyası istenir. Bu kopyanın üzerinde “aslı gibidir” ibaresi yer almalıdır. Bu ibarenin yer aldığı belge teslim edildikten sonra noterden ayrıca tasdik istenmez.

• Göz doktorunun adı ve unvanın yazılı olduğu resmi bir adet göz raporu istenir. Göz raporunun üstünde “eczacılık yapmasında sakınca yoktur” ibaresinin yazması gerekir.

• Eczacı tarafından yazılan ve imzalanan bir adet özgeçmiş istenir.

• Resmi bir sağlık kuruluşundan alınan bir sağlık raporu istenir. Bu raporda mesleği yapmayı engelleyen iyileşmez bir hastalığın bulunmadığı belirtilir. Sağlık raporunda ayrıca “fiziksel ve ruhsal açıdan eczacılık yapmasında sakınca yoktur” ibaresinin yer alması zorunludur.

• Eczacı adına düzenlenen bir adet adli sicil kaydı istenir. Adli sicil kaydı ile birlikte şayet bulunuyorsa mahkeme kararının fotokopileri de teslim edilir.

• Eczane adı, adresi, net kullanım alanı ve konumu bulunan üç adet kroki istenir. Bu krokinin üzerinde cadde ve sokak isimlerinin bulunması gerekir. Bu krokinin mimar ya da mühendis tarafından onaylanmış olma şartı bulunur. Krokinin ölçeği 1/50 ya da 1/100 şeklinde düzenlenir. Kroki üzerinde eczane kapısının giriş ve eczane kapısının zili gösterilmek zorundadır.

• Eczane sahibine ait 4 adet vesikalık fotoğraf istenir. Vesikalık fotoğrafın son bir ay içinde çekilmiş olması gerekir. Ayrıca vesikalık fotoğrafın 4*6 cm boyunda olması zorunludur.

Eczane Açma Şartları Nelerdir? Kimler Eczane Açabilir?

• İlgili vergi dairesine yatırılmak üzere ruhsat harç makbuzunun aslı istenir.

• Eczacı eğer daha önce bir eczane, ecza deposu ya da işyerinden ayrıldıysa buna dair bir ayrılış belgesi teslim etmelidir. Ayrılış belgesinin tasdikli olması aynı zamanda tasdik eden yetkiliye ait isim ve imza bilgilerini bulundurması gerekir. Eğer eczacı daha önce bir eczane açtıysa söz konusu eczanenin durumuna ilişkin İl Sağlık Müdürlüğünden bir belge almalıdır.

• Eczaneye ait telefon numarasının yer aldığı bir belge istenir.

• Eczaneye ait yapı ruhsatı ya da yapı kullanım izin belgesinin teslim edilmesi istenir. Bu belgelerin aslı gibidir onaylı sureti istenir.

• Eczaneye ait bir adet oda kayıt belgesi istenir.

• Raporların ve adli sicil kaydının başvuru tarihinden en fazla bir ay sonra alınmış ve teslim edilmiş olma şartı bulunur.

Eczanenin Hangi Özelliklere Sahip Olması Gerekir?

Eczanenin gerekli özellikleri zemin katta, aydınlık ve havadar olmasıdır. Zemin katının kaplandığı madde karo, mermer veya benzeri malzemeyle kaplanması gerekir. Ayrıca müşterilerin bekleyeceği yerin de zemin kat üzerinde yer alması gerekir. Eğer eczanede asma kat bulunuyorsa bu asma katın uygun olduğunu gösteren İl İmar Müdürlüğünün onayladığı bir belge bulundurulmalıdır. Eczane açma işlemi için bu şartlara uygun bir yer bulunmalıdır.

Eczacı Olmayan Kişi Eczane Açabilir Mi?

Eczacı olmayanların eczane açması bazı şartlar mümkündür. Bu kişilerin eczacı bir mesul ataması gerekir. Bu sayede mesleğin gerekliliklerini yerine getirecek biri bulanacağı için eczane açma işlemi başarılı bir şekilde gerçekleşir.

Haberankara.com

SONRAKİ HABER