Yapılan araştırmanın sonuçlarına göre, listenin büyük bir kısmında Avrupa ülkeleri yer alıyor. Avrupa dışından ilk 10'a girebilen tek ve üçüncü sıraya yerleşen ülke ABD. Zirvede ise İsviçre bulunuyor.
İsviçre'nin yüzde 99.24 ortalama IQ'su ve yüksek eğitim seviyesi listenin başında yer almasını sağladı.
Ancak araştırmacılar, entelektüel başarıyı sadece istatistiksel verilere indirgememek gerektiğini vurguluyor. Çalışmada yaratıcılık, kültürel gelişim, düşünce özgürlüğü ve sosyo-ekonomik fırsatlar gibi faktörlerin de ülkelerin entelektüel seviyesini belirleyen önemli unsurlar olduğuna dikkat çekiliyor.
TÜRKİYE LİSTEYE GİREMEDİ
Türkiye'nin listede yer almaması, sosyo-ekonomik fırsatlar açısından yaşadığı sorunlarla ilişkilendiriliyor. Yaşanan ekonomik sıkıntılar da Türkiye'nin sıralamada geri kalmasına neden oluyor.
Örneğin, asgari ücret 22 bin TL ancak yoksulluk sınırı 72 bin TL'yi aşıyor. Bu durum da, sosyo-ekonomik fırsatların sınırlı olduğunu ortaya koyuyor.
Türkiye, Nobel Ödülleri açısından da listenin gerisinde kalıyor. Şu ana kadar 3 Nobel Ödülü'ne sahip olan Türkiye, listenin birincisi İsviçre'nin 32, ABD'nin ise 256 Nobel Ödülü bulunan akademik başarısına kıyasla oldukça geride kalıyor.
KRİTERLERDE ÖNYARGI VAR MI?
Araştırmada kullanılan Nobel Ödülü ve akademik başarı kriterleri, ABD ve Birleşik Krallık gibi bilimsel kurumları güçlü ülkeleri kayırıyor olabilir. Ancak yine de Türkiye'nin listeye girememesi, eğitim, bilim ve ekonomik konularda atılması gereken adımları gözler önüne seriyor.