Dünya Meteoroloji Örgütü alarm verdi! Sıcaklık rekorları tazelenecek bunun eşi benzeri görülmedi aman dikkat

Dünya Meteoroloji Örgütü, küresel deniz yüzeyi sıcaklıklarının mayıs, haziran ve temmuz ayında rekor seviyeye ulaştığını bildirdi. Bu sıcaklıkların daha da artacağını bildiren Dünya Meteoroloji Örgütü, yükselecek sıcaklıklar için alarm verdi.

Dünya Meteoroloji Örgütü alarm verdi! Sıcaklık rekorları tazelenecek bunun eşi benzeri görülmedi aman dikkat

Dünya Meteoroloji Örgütü alarm verdi! Sıcaklık rekorları tazelenecek bunun eşi benzeri görülmedi aman dikkat - Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO), hava sıcaklıkları ile ilgili olarak açıklamalarda bulundu. 2023 yılında rekor sıcaklıkların kaydedildiği bildirilen açıklamada kötü haber de verildi. Dünyayı alarma geçirecek sıcaklık yükselişlerinin yaşanacağının altı çizildi. WMO tarafından yapılan açıklamada, Atlantik Okyanusu'nun kuzeyinde deniz yüzeyi sıcaklıklarında "benzeri görülmemiş bir artış" gözlemlendiği belirtildi.

DÜNYA METEOROLOJİ ÖRGÜTÜ ALARM VERDİ

Deniz yüzeyi sıcaklıklarının 2023 Mayıs, Haziran ve Temmuz aylarında rekor seviyeye ulaştığı ve El Nino hava sıcaklıklarının etkisi ile son aylarda yaşanan sıcaklık rekorlarının daha artacağına dikkat çekildi. WMO İklim İzleme Başkanı Omar Baddour, temmuz ayının ilk haftasının şimdiye kadar kaydedilen en sıcak hafta olarak kabul edilebileceğini belirtti. El Nino hava olayının, en sıcak yılın asıl 2023 sonrası gerçekleşmesini öngördüğünü belirten WMO İklim İzleme Başkanı Baddour, beklentiler doğrultusunda 2024 yılında sıcaklıklarda rekor kırılmasının muhtemel olduğunu söyledi.

wmo.jpg

EŞİ BENZERİ GÖRÜLMEMİŞTİR

WMO'nun Dünya İklim Araştırma Programı Başkanı Michael Sparrow Antarktika çevresindeki deniz buzundaki erimelerin gerçekten eşi benzeri görülmediğine dair değerlendirmede bulundu. El Nino hava olayının yaşandığı yılda, ısının okyanuslardan atmosfere hareket ettiği için daha yüksek sıcaklıklara ulaşıldığını belirten WMO Dünya İklim Araştırma Programı Başkanı Sparrow, bu sürecin başında olunduğunu kaydetti. ''El Nino, yılın ilerleyen zamanlarında olacağı kadar büyük bir etki yaratmadı. Yani El Nino koşulları, henüz tam olarak harekete geçmemiş olmasına rağmen Kuzey Atlantik'te bu yüksek sıcaklıkları görüyoruz." diyen WMO Dünya İklim Araştırma Programı Başkanı 4 Temmuz 2023 tarihinde El Nino hava olayının başladığı duyurdu.

wmo-001.jpg

EL NİNO SICAKLIKLARI KASIP KAVURACAK

El Nino sıcaklıklarının küresel sıcaklık artışını hızlandıracağı bildirilen açıklamada, dünyanın farklı bölgelerinde hava koşullarının etkileneceği, can güvenliği için erken uyarı sistemlerinin kritik olduğu ifade edildi. Dünya'da ortalama sıcaklıklar aynı hafta içerisinde 3 kez üst üste rekor kırarken küresel ortalama sıcaklığın 17,23 derece olduğu 6 Temmuz, "kaydedilen en sıcak gün" olarak kayıtlara geçti. Uzmanlar bu sıcak havalara dikkat edilmesi gerektiği ve gündüz dışarı çıkılmaması gerektiğini kaydetti.

SONRAKİ HABER