Devlet, çalışan kadınlara yönelik ücretli ve ücretsiz doğum izni haklarını artırmayı planlıyor. Konu ile ilgili taslak çalışmanın hazırlık aşamasında olduğu ifade edildi.
Konu ile ilgili Sabah'ın aktarmış olduğu habere göre Nüfus Politikalar Kurulu toplantısında sağlık bir nüfus yapısı için çeşitli stratejiler planlamaya başlayan hükümet, doğum izinlerine de el atıyor.
Planlama ile birlikte çalışan annelere daha fazla doğum izninin verilmesi gündemde. Buna gör ücretli doğum izninin süresi 1 yıla, ücretsiz doğum iznin ise 1,5 yıla çıkarılması planlanıyor. Çalışan annelere de kreş desteğinin verilmesi gündemde.
DOĞUM İZNİ NE KADAR?
Doğum izni normalde çalışan kadınlar için doğumdan önce 8, doğumdan sonra 8 hafta olmak üzere toplamda 16 hafta olarak kullanılıyor. İkiz gebeliklerde bu rakamlara 2 hafta daha ekleme yapılabiliyor.
Süt izninin süresi de merak ediliyor. Memurlara 1 yaşından küçük çocuklara emzirilmesi için ilk 6 ayda günde 3 saat, ikinci 6 ayda ise günde 1,5 saatlik izin veriliyor. Çalışanlar bu konuda iznini nasıl kullanacaklarını kendileri belirliyor.
Doğumdan önce ve sonra toplamda 16 haftalık izin kullanılıyor. Kamu çalışanları 2 yıla kadar özel sektör çalışanları da 6 aya kadar ücretsiz doğum izni kullanabiliyor.
AYRIM ORTAYAN KALKACAK
Sağlıklı bir nüfus yapısı için hükümet çalışan anneler için harekete geçiyor. Ücretli doğum izni süresinin1 yıla çıkarılması, ücretsiz doğum izni hakkının 1,5 yıla kadar uzatılması planlanıyor. Çalışan annelerin iş hayatına daha hızlı girebilmesi için de kreş desteği verilecek. Aynı zamanda memur babalara doğum zamanı 10 gün, işçilere 5 gün izin veriliyordu. Düzenlemenin uygulamaya girmesi ile ayrım da ortadan kalkacak.