Depremzedelere müjde! İlk dava kazanıldı

DASK, 25 Kasım 2022’den sonra tazminat ödemelerini iki katı çıkarmıştı. Bu artırımı SMS ve e-mail üzerinden bildirimde bulundu. Avukat Çağdaş Karaoğlan bunun yasal olmadığını dile getirerek durumu açıkladı.

Depremzedelere müjde! İlk dava kazanıldı

6 Şubat'ta Kahramanmaraş merkezli meydana gelen depremlerde evleri yıkılan vatandaşlar ilk olarak DASK'a başvurmuştu. DASK Zorunlu Afet Sigortası, 25 Kasım 2022 tarihine kadar metrekare başına bin 508 lira, tavan teminat olarak da 320 bin lira ödüyordu. DASK, söz konusu tarihten sonra ödemeleri iki katına çıkardı ve metrekare başına 3 bin 16 lira, tavan teminat olarak da 640 bin lira ödeme yapma kadarı aldı. Bunu da sms ve mail yolu ile vatandaşlara bildirdi.

Ancak DASK bu değişimin ardından hukuken yapması gereken yazılı bildirimi yapmak yerine SMS ve e-mail üzerinden sigortalıları bilgilendirdi. Bunun üzerine depremin vurduğu 11 ilde toplam 1 milyon 150 bin DASK sigortalısının sadece yüzde 4’ü güncelleme yaparak yeni fiyat tarifelerinden faydalanmaya başladı.

650x344-cifte-deprem-dunya-medyasini-dehsete-dusurdu-1675790769665.jpeg

Avukat Çağdaş Karaoğlan, DASK’ın SMS ve e-mail üzerinden bildirim yapmasının hukuka aykırı olduğunu, deprem mağdurlarının ek tazminat alabilmesi konusunda alınmış davaların sonuçlanmaya başladığını belirterek, “Bir tanesi de kesinleşti. Bu konuda kazanılan davalar var. Kanun hükümleri açık. DASK’ın genel şartlara göre yazılı bildirim ile sigortalıları bilgilendirmesi gerekiyordu” dedi.

deprem-reu-1993717-001.jpg

"150 BİNLİRA ALAN TAZMİNAT ALAN DEPREM MAĞDURU ARTIK YENİ TARİFEYLE 300 BİN LİRA ALACAK"

DASK’ın fiyat güncelleme sürecini anlatan Karaoğlan, “25 Kasım 2022 tarihinde DASK tarifesinde bir güncelleme oldu. Brüt metrekare başına bin 508 lira ödeme yapılırken bu miktar 3 bin 16 lira liraya, 320 bin lira olan tavan teminatlar da 640 bin liraya yükseltildi. Burada şöyle bir durum söz konusu oldu: DASK, sigortalılara yazılı bildirim yapmamış. Bu sebeple deprem mağdurları eksik tazminat aldı. Eksik tazminat da şudur: Ağır hasarlı 100 metrekarelik konut için 150 bin lira tazminat alan deprem mağduru, yeni tarifeyle yaklaşık 300 bin lira tazminat alabilmektedir” değerlendirmesini yaptı.

792348e0-b0b8-11ed-905e-1334f9508b4d.jpg

"DEPREMZEDELER NE YAPMALI"

Deprem mağdurlarının ek tazminat alması için yapması gerekenleri anlatan Karaoğlan, “Deprem mağdurunun alması için yapması izlemesi gereken ilk adım DASK’a başvuru yapıp eksik tazminat aldığını belirtip ek tazminat talep etmeli. 15 gün içinde de ya Genel Mahkemede ya da Sigorta Tahkim Komisyonuna dava açmalıdır. Sigorta tahkim komisyonunda açılan davalar duruşması olmadığı için çok daha kısa sürmektedir. Bu süreci de hukukçu bir profesyonel ile takip etmelerini tavsiye ederim” dedi.

deprem-12-1200x700.jpg

"KAZANILAN DAVALAR VAR"

Deprem mağdurlarının ek tazminat alabilmesi konusunda alınmış davaların sonuçlanmaya başladığı bilgisini veren Avukat Karaoğlan, “Bir tanesi de kesinleşti. Bu konuda kazanılan davalar var. Kanun hükümleri açık. DASK’ın genel şartlara göre yazılı bildirim ile sigortalıları bilgilendirmesi gerekiyordu” diye konuştu.

1102051-1463249538.jpg

"AZ VE ORTA HASARLI KONUTLARDA EK TAZMİNAT ALABİLİRLER"

Avukat Çağdaş Karaoğlan, az ve orta hasarlı konutların ek tazminat almalarının mümkün olduğunu kaydederek, “Almış olduğu tazminatın zararı karşılamadığını, belgelerle kanıtlamak koşuluyla az ve orta hasarlı konutlar da ek tazminat alabilirler. Orta hasarlı konutlar için şöyle bir durum daha söz konusu: Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığımızın orta hasarlı konutların da yıkılacağı şeklinde. Bu şekilde yıkılırsa aldığı tazminat kadar daha tazminat alması mümkün” dedi.

Haberankara.com

SONRAKİ HABER